In het commissieoverleg werd duidelijk dat de bestaande beleidsregels met betrekking tot extern salderen niet langer adequaat zijn. Het principe van 70-30, waarbij 70% van de stikstofruimte hergebruikt wordt en 30% vervalt voor natuurgebieden, wordt niet meer toegepast en kan juridisch niet worden verdedigd vanwege het additionaliteitsprincipe. Als reactie hierop heeft het College besloten om te stoppen met vergunningverlening op basis van het 70-30 principe.

In de tussenliggende periode zijn vergunningen verleend door gebruik te maken van maatwerkoplossingen. De fractie GroenLinks Limburg vraagt zich echter af wat deze maatwerkoplossingen precies inhouden en of zij uniform en begrijpelijk zijn voor initiatiefnemers.

Het is van groot belang dat initiatiefnemers duidelijkheid hebben over de stappen die zij moeten nemen om een vergunning te verkrijgen. Tijdens het commissieoverleg heeft GroenLinks Limburg dan ook gepleit voor eenduidigheid en transparantie in het vergunningsverleningsproces voor initiatiefnemers.

Naar aanleiding van het bovenstaande legt GroenLinks Limburg het volgende voor aan het College van Gedeputeerde Staten:

  1. Heeft het College al een besluit genomen met betrekking tot de beleidsregels voor extern salderen?
  2. Zo niet, wat is de reden voor het uitblijven van dit besluit?
  3. Wanneer kan het College een besluit verwachten met betrekking tot eenduidige vergunningverlening en extern salderen?
  4. Deelt het College de opvatting van GroenLinks Limburg dat eenduidigheid en duidelijkheid in het vergunningsverleningsproces voor natuurvergunningen (stikstof) van cruciaal belang zijn?
  5. Erkent het College dat deze eenduidigheid momenteel ontbreekt voor (nieuwe) aanvragers?
  6. Welke vergunningen zijn reeds verstrekt op basis van "maatwerkoplossingen"?
  7. Wat houden deze maatwerkoplossingen precies in?
  8. Waren de maatwerkoplossingen uniform en zo niet, wat waren de verschillen in voorwaarden?
  9. Waarom worden de maatwerkoplossingen niet omgezet in algemeen eenduidig vergunningsbeleid?
  10. Bestaat er een risico op ongelijke behandeling van aanvragers in het geval van gebrek aan eenduidigheid?
  11. Is het College het eens met GroenLinks Limburg dat de nieuwe beleidsregels voor extern salderen moeten uitgaan van de "gebruikte capaciteit" van stikstofruimte?
  12. Is het College van plan dit onderwerp voor te leggen aan de Staten en zo ja, wanneer en waarom?

GroenLinks Limburg ziet uit naar de antwoorden op deze vragen en hoopt op een constructieve dialoog om de vergunningverlening in relatie tot stikstofregels voor alle betrokkenen te verbeteren en te verduidelijken.