Deze rechter oordeelde dat, omdat de geitenhouderij dichtbij een beschermd natuurgebied ligt, de geitenhouder als een piekbelaster beschouwd kan worden. Verder stelde de rechter dat een boer met vergunning toch kan worden gedwongen minder dieren te houden omdat dit de meest effectieve manier is om de druk op de natuur te verlagen. Het arrest van de Raad van State van 20 januari 2021 (Logtsebaan arrest) heeft hiervoor de kaders bepaald.
“Dat een natuurvergunning is verleend, maakt niet dat deze niet kan worden ingetrokken. Als natuur achteruitgaat, dan kan de provincie toch een vergunning intrekken”, zo quoteert de Gelderlander de woordvoerder van de rechtbank Gelderland.

Bovenstaande gaf aanleiding voor GroenLinks Limburg tot het indienen van een aantal schriftelijke vragen aan het Colege van Gedeputeerde Staten. Zo vraagt fractielid Kathleen Mertens die de vragen indiende zich namens de fractie af waarom het College niet kiest voor intrekken van vergunningen dichtbij beschermde natuurgebieden nu op basis van bovengenoemde uitspraak intrekken van vergunningen wel degelijk mogelijk is. Verder wil de fractie graag weten hoe het College met bovenvermelde uitspraak van de rechtbank in Gelderland zal omgaan bij de verdere uitvoering van het stikstofbeleid/beleid met betrekking tot het verlenen van Natuurvergunningen, cq of het van plan is om in lijn met deze uitspraak te handelen en waarom wel of niet.
De fractie GroenLinks wil verder nog meer helderheid rond wat nodig is om tot intrekken van vergunningen over te kunnen gaan en of dit - indien dit onder landelijk

beleid dient te gebeuren - aanleiding geeft tot het agenderen van deze kwestie bij het Interprovinciaal Overleg (IPO). En wat zou de route zijn indien het intrekken van vergunningen onder provinciaal beleid zou moeten gebeuren. Zou er dan op provincieniveau beleid worden opgesteld om dit mogelijk te maken?
Kathleen Mertens in het ingediende document: “GroenLinks begrijpt dat intrekken van een vergunning voor de vergunninghouder verschrikkelijk is. Als overheid kom je dan immers niet meer betrouwbaar over. Tegelijkertijd vrezen wij dat als (deels) intrekken van vergunningen niet wordt toegepast, Limburg nog verder in het moeras van de natuurproblematiek zal wegzakken. Jarenlang tekortschieten van overheidsbeleid heeft ons daarenboven in de huidige patstelling gebracht.” Het fractielid verzoekt tenslotte om een reactie op de vraag of het College het eens is met voorgaande stellingname of niet en op welke gronden.