Onlangs is de Visie Chemelot 2025 gepresenteerd. Tevens dienen door de aanscherping van het Energieakkoord nú energiebeparingsdoelen (met verplichtingen) gerealiseerd te worden. GroenLinks in Limburg is bezorgd hoe n.a.v. die Visie die doelen gehaald kunnen worden en stelt daarover een aantal kritische vragen aan het College van GS.
De ambitie om Chemelot tot de meest duurzame en competitieve chemie- en materialensite van West-Europa te maken klinkt ambitieus, maar in de Chemelotvisie lezen we ook dat duurzaamheidsprojecten met een pay-out tijd van meer dan drie jaar niet uitgevoerd worden vanwege concurrentie-overwegingen. Zo vraagt Chemelot nadrukkelijk van de provincie om een financieringsfaciliteit waarmee ze duurzaamheidsprojecten met een pay-out tijd langer dan 3 jaar wil gaan financieren. Hoe valt dit te rijmen met de verplichte realisering van de energiedoelen voor 1 oktober 2016? GroenLinks vraagt zich af of dat niet in strijd is met artikel 2.15 in de Wet Milieubeheer. En is het geen zaak dat ook voor de grote bedrijven op Chemelotsite alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder genomen moeten gaan worden?
In de brief aan de Staten over de Visie Chemelot 2025 (2016/35408) geven GS aan positief te willen participeren in de door Chemelot gevraagde financieringsfaciliteit van 75 miljoen euro om duurzaamheidsambities vanwege te korte terugverdientijd , te gaan ondersteunen. Maar daar is al vele jaren een wettelijke verplichting van kracht om die energiebesparende maatregelen te nemen zonder overheidsfinanciering.
Carla Brugman, fractievoorzitter: “GroenLinks vindt dat er met twee maten gemeten wordt als Chemelot daarvoor nu aanvullende overheidsmiddelen claimt terwijl andere bedrijven de wettelijke verplichting uitvoeren met eigen middelen en is benieuwd naar de antwoorden van het College op haar vragen.”
De vragen zijn hieronder te vinden.