Nu we een half jaar in de corona-crisis verkeren, is het tijd om de balans op te maken. Als we de totalen in ogenschouw nemen, tonen de coronacijfers aan dat het virus in Limburg het hardst toeslaat. Van de in totaal 155.810 besmettingsgevallen, neemt Limburg 7.714 voor haar rekening, waarvan 769 sterfgevallen. Een sterftepercentage van 10 procent. Zowel in het totaal aantal ziekenhuisopnamen als in aantal overlijdens voert Limburg landelijk de lijst, gevolgd door NoordBrabant. Dit betekent dat het COVID-19 virus hier – niet toevallig ook met de grootste clustering van vervuilde lucht (samen met Noord-Brabant) – ernstiger en dodelijker toeslaat. De demografie van Limburg vertoont ook geen cijfers die deze hoge oversterftecijfers in verband zouden kunnen brengen met de relatief verouderde bevolking. Dus dat kan de verklaring niet zijn.
Wij hebben daarom de volgende vragen aan uw college:
1. Wat vindt uw college van de percentages t.a.v. de ziekenhuisopnamen en sterfgevallen in Limburg, en dat Limburg hierbij de landelijke lijst aanvoert?
2. Welke verklaring(en) hebt u daarvoor en is dit voor uw college aanleiding voor aanvullend provinciaal beleid en of acties op korte- middellange termijn?
3. Is uw college bereid te onderzoeken of luchtvervuiling door verbrandingsprocessen of luchtvervuiling uit de intensieve veehouderijen bijdraagt aan de dodelijkheidsgraad van het virus? Op 22 april dit jaar, heeft de Minister van LNV, in haar brief aan de Tweede Kamer, aangegeven een verkenning uit te voeren naar de onderzoeksmogelijkheden aangaande de relatie luchtkwaliteit, veehouderijen en COVID-19, en de provincies waar de problematiek speelt erbij te betrekken. In Limburg zijn de veehouderijen echter maar één van de grote emissiebronnen. Minstens zo belangrijk zijn de industrie en het verkeer.
4. Is de provincie Limburg betrokken bij de verkenning van de onderzoeksmogelijkheden naar de relatie tussen COVID-19 en luchtkwaliteit? Indien nee, is uw college bereid hierop bij het Rijk aan te dringen, om Limburg in het onderzoek mee te nemen?
5. Indien ja, kan uw college erop aandringen dat ook het aandeel industrie en transport/verkeer in kaart wordt gebracht? Zo nee, waarom niet?
Op 13 januari hebben het Rijk, de Provincies en een groot aantal gemeenten het ‘Schone Lucht Akkoord’ ondertekend. Daarmee wil het Rijk inzetten op verbetering van de luchtkwaliteit zodat de gezondheidsschade door luchtvervuiling minder wordt. Zoals bekend kan verontreinigde lucht tot long-, hart- en vaatziekten leiden. Mensen die hieraan lijden behoren tot de risicogroepen voor COVID-19. Het Schone Lucht Akkoord heeft de Provincie Limburg niet medeondertekend. Als reden is destijds medegedeeld dat men geen meerwaarde zag in het SLA. Wél is toen in een onderzoeksopdracht aan Tauw de vraag uitgezet welke maatregelen voor de Provincie zinvol zou kunnen zijn om te nemen. De resultaten van dat onderzoek werden in het eerste kwartaal van 2020 verwacht. Als uit de resultaten zou blijken dat deelname daadwerkelijk een toegevoegde waarde zou hebben voor het verbeteren van de gezondheid middels maatregelen/beleid gericht op luchtkwaliteit, dan tekent de Provincie Limburg mee, heeft uw destijds college toegezegd.
6. Zijn de resultaten van het onderzoek nu voorhanden? Wat is daaruit voortgekomen?
7. Geven de resultaten aanleiding om alsnog mee te doen met het SLA?
8. Kunt u in een overzicht weergeven via welk provinciaal beleid op het moment wordt ingezet op maatregelen gericht op verbetering luchtkwaliteit? En wat is het totaal aan middelen bestemd voor de maatregelen?
Graag zien wij de zorgvuldige beantwoording van de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn. Thea Jetten Pepijn Baneke Kathleen Mertens Odin Westen GroenLinks