Provinciale Staten zit momenteel midden in het besluitvormingsproces over het Provinciaal Inpassingsplan voor de Gebiedsontwikkeling VDL NedCar. In dat kader is een extra financiële bijdrage van 25 miljoen vanuit de Provincie Limburg nodig om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

Wij kijken vanuit een positieve grondhouding naar deze ontwikkeling, maar het nieuws over de ontslagen roept vragen op waar wij graag voor behandeling van het Provinciaal Inpassingplan op 18 december 2020 antwoorden op hebben:

1. Uit de mededeling portefeuillehouder1 blijkt dat de 600 uitzendkrachten met een terugkeervoucher van werk-naar-werk worden begeleid. Betekent dit dat alle uitzendkrachten de garantie hebben op een nieuwe baan? Zo nee, wat betekent het dan wel?

2. Uit de bovengenoemde mededeling portefeuillehouder blijkt ook dat VDL voor 150 vaste krachten op zoek gaat naar een nieuwe functie binnen de VDL Groep of probeert om deze mensen via outplacement bij derden onder te brengen. Betekent dit dat deze vaste krachten garantie hebben op een nieuwe baan? Zo nee, wat betekent het dan wel?

3. Op 2 oktober 2020 verscheen in de media het bericht dat VDL NedCar per direct op zoek was naar 150 extra medewerkers. Wat is er in de afgelopen 2 maanden veranderd in de automotive sector waardoor nu juist 750 mensen hun baan verliezen?

4. Op welke manier zijn die ontwikkelingen meegenomen in de onderzoeken en analyses die bij het PIP zijn uitgevoerd?

5. Hebben VDL NedCar en BMW afspraken gemaakt over het tussentijds annuleren of terugschroeven van opdrachten? Zo ja, Wat is de inhoud van deze afspraken? Zijn er ook boete clausules opgenomen in die afspraken? Zo nee, waarom niet? Is het in de automotive sector ongebruikelijke om dergelijke afspraken te maken? Uit de bovengenoemde mededeling portefeuillehouder maken wij op dat GS vandaag pas voor het eerst op de hoogte is gesteld over deze ontslagen en dat verbaast ons zeer. De Provincie zit midden in een intensief besluitvormingstraject om de toekomst van VDL NedCar zeker te stellen. Provinciale Staten wordt gevraagd om daarvoor ruim 52 miljoen aan belastinggeld te investeren. Het belangrijkste argument voor die investering is het behouden van werkgelegenheid in Limburg. 1 https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Limburg/8aa5d25b-f439-4a29-… Daarbij wordt uitgegaan van een scenario waarin VDL NedCar goed is voor 6500 directe en 6500 indirecte banen. In een artikel in Dagblad De Limburger2 geeft VDL ook een winstwaarschuwing af. Het wordt niet uitgesloten dat in een later stadium verdere personeelsreductie noodzakelijk is. “Om de autofabriek slank en doelgericht te maken. Op dit moment is het echter te vroeg om daar op vooruit te lopen.” Dit klinkt niet als het onfortuinlijke gevolg van een wereldwijde crisis in de automotive sector, waarover u in de mededeling portefeuillehouder spreekt. Maar meer als een bewuste strategie om richting een eventuele nieuwe opdrachtgever een aantrekkelijker aanbod te kunnen doen. Immers, een nieuwe opdrachtgever kan andere eisen stellen aan het personeel. En het aannemen van nieuw personeel met die benodigde vaardigheden via een uitzendconstructie zal voor een nieuwe opdrachtgever aantrekkelijker zijn, dan het omscholen van een grote groep mensen die in vaste dienst zijn.

6. Bent u het met ons eens dat de mededeling dat personeelsreductie noodzakelijke is om de autofabriek slank en doelgericht te maken klinkt als een bewuste strategie? Zo nee, waarom niet? Zo ja. Kunt u ons uitleggen wat de strategie van VDL NedCar is? Hoeveel mensen gaan tot 2023 hun baan verliezen?

7. Was bij u al bekend dat VDL plannen heeft om het personeelsbestand “slank en doelgericht” te maken? Zo ja, wat betekent dat volgens u? Hoe lang heeft u deze informatie al? En waarom heeft u deze informatie niet met ons gedeeld? Zo nee, Waarom heeft VDL deze informatie niet met u gedeeld?

8. Welke afspraken heeft GS met VDL gemaakt over het ontslaan van mensen die nu bij VDL NedCar in dienst zijn of die via een uitzendconstructie bij VDL NedCar werken? Als u hierover geen afspraken heeft gemaakt, kunt u dan aangeven waarom niet?

9. Bent u bereid om vóór 18 december 2020 alsnog harde afspraken te maken met VDL NedCar over het “afslanken” van het personeelsbestand met als doel zoveel mogelijk mensen in dienst houden? Zo nee, waarom niet? Als de strategie is om het personeelsbestand af te slanken tot het punt dat iedereen die in 2023 nog bij VDL werkt direct over kan gaan naar een kleinere nieuwe opdracht. Dan is de aanleg van bijvoorbeeld de OGK bij de Hub van Doornelaan en de Mitsubishi Avenue ook niet onmiddellijk noodzakelijk. Immers, die OGK moet er komen omdat in de plannen ruimte wordt genomen voor een uitbreiding van personeel en productievolume. Nu blijkt dat een afname van het personeelsbestand, en dus van volume, ook een realistisch scenario is.

10. Kunt u ons cijfermatig, dus met vervoersbewegingen, onderbouwen bij welke omvang van personeel en productie de aanleg van deze OGK noodzakelijk is?

11. Kunt u ons uitleggen welke mogelijkheden er zijn voor een gefaseerde realisatie van het Provinciaal Inpassingsplan, waarbij de OGK pas wordt aangelegd als het personeels- en productievolume richting het niveau gaan dat de OGK ook echt nodig is? Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n gefaseerde realisatie? Vertrouwende op een beantwoording voor besluitvorming op het Provinciaal Inpassingplan Gebiedsontwikkeling VDL NedCar.

Met vriendelijke groet, Namens de PvdA, Aleida Berghorst Namens de SP, Marc van Caldenberg Namens D’66, Hans van Wageningen Namens GroenLinks, Thea Jetten Namens 50PLUS, Anne Marie Fischer-Otten Namens Lokaal Limburg, Raimond Franssen Namens FvD, Bart Smeets