Aan: B&W Maastricht en GS Limburg

Inmiddels zien we dat in steeds meer gemeenten protesten tegen dit verbod plaatsvinden. Zo is er bijvoorbeeld in Maastricht op 21 november j.l. geprotesteerd en vindt dinsdag 1 december a.s. opnieuw een vuurwerkprotest plaats. Tijdens zulke protesten wordt vuurwerk afgestoken.

Onze fracties ( Maastricht en Limburg)  hebben contact gehad met bewoners die tijdens het protest van 21 november de politie hebben proberen te bereiken om ervaren overlast te melden. De politie gaf hen te verstaan dat ze over onvoldoende capaciteit beschikken om op deze melding(en) af te gaan. Geconfronteerd met deze mededeling stelden bewoners zich hardop de vraag ‘hoe er dan op oudjaarsavond überhaupt op dit verbod gehandhaafd wordt?’.

Onze fracties begrijpen en delen de zorgen die deze bewoners hebben. Protesten moeten in de regel bij gemeenten worden aangemeld. En voor het afsteken van vuurwerk – buiten de toegestane periode – geldt dat de provincie een vergunning moet afgeven. De situatie roept bij ons veel vragen op waarbij we geïnteresseerd zijn of aan beide voorwaarden daadwerkelijk is voldaan. Met de verschillende aangekondigde protesten gedurende de komende weken, hebben we dan ook de volgende vragen:

1) Klopt het dat het protest van 21 november j.l. niet bij de gemeente Maastricht is aangemeld? En is de demonstratie van 1 december a.s. aangemeld?

2) Heeft de provincie Limburg voor een van genoemde protesten een vergunning afgegeven voor het afsteken van vuurwerk? Zo ja, wat zijn de voorwaarden voor deze vergunning geweest? Zo nee, is de provincie het met onze fracties dan eens dat hierbij dus sprake is van een overtreding?

3) Hoe willen gemeente en provincie optreden tegen dit soort overtredingen?

4) Hoe denken gemeente en provincie het aangekondigd vuurwerk verbod op 31 december te kunnen handhaven? 1 Aankondiging hiervan was o.a. te vinden op de facebookpagina ‘112 Alarmeringen Maastricht en omstreken’. Afgelopen weekend troffen we bij de reclamefolders onder meer een folder van een grotere supermarkt aan die flink reclame maakt voor hun ‘vuurwerk megadeals’. Onze fracties hebben hier met verbazing kennis van genomen.

5) Vinden er op gemeentelijk, provinciaal en/of landelijk niveau gesprekken plaats met ondernemers (in de vuurwerkbranche) en detailhandel om hun vuurwerkaanbod dit jaar in de schappen te houden?

Namens de GroenLinks fractie Maastricht Menno Janssen Raadslid, namens de GroenLinks fractie Limburg Odin Westen Statenlid

 

Antwoorden GS:

Vraag 1. Klopt het dat het protest van 21 november jl. niet bij de gemeente Maastricht is aangemeld? En is de demonstratie van 1 december a.s. aangemeld? Antwoord. Het is ons college niet bekend of het protest van 21 november 2020 en de demonstratie van 1 december 2020 bij de gemeente Maastricht zijn aangemeld. De burgemeester van de gemeente Maastricht is het bevoegde gezag in deze.

Vraag 2. Heeft de provincie Limburg voor een van genoemde protesten een vergunning afgegeven voor het afsteken van vuurwerk? Zo ja, wat zijn de voorwaarden voor deze vergunning geweest? Zo nee, is de provincie het met onze fracties dan eens dat hierbij dus sprake is van een overtreding? Antwoord. Het is aan de burgemeester om voorwaarden te stellen waaronder een demonstratie kan plaatsvinden en welke wijze van uitingen van protest tijdens de demonstratie wel en niet zijn toegestaan. 2020/50582 2 Voor het afsteken van consumentenvuurwerk geldt in beginsel dat particulieren dat alleen mogen afsteken rond de jaarwisseling. Buiten die periode is de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk te allen tijde verboden. Op dit moment geldt echter een algeheel vuurwerkverbod (onder voorbehoud van rechterlijke toetsing). Dat betekent voor dit jaar een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’ (consumentenvuurwerk) rond de jaarwisseling. Het is aan de burgemeester om bij de verstoring van de openbare orde, waaronder het ontsteken van (consumenten) vuurwerk tijdens een demonstratie, te handhaven. De provincie Limburg heeft voor deze protesten geen vuurwerkmeldingen en/of zgn. aanvragen ontbrandingstoestemmingen ontvangen en er zijn hiervoor dus geen “vergunningen” verleend. Overigens kan door de provincie alleen aan officiële ontbranders met een vergunning/certificering toestemming worden verleend voor het afsteken van professioneel vuurwerk. Naast consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk bestaat ook nog het zgn. fop- en schertsvuurwerk (sterretjes, trektouwtjes, sierfonteintjes). Het gebruik van dit fop- en schertsvuurwerk is zonder vergunning/toestemming toegestaan en bij gebruik van dit vuurwerk is er geen sprake van een overtreding van het vuurwerkverbod. In hoeverre het afsteken van (fop- en scherts) vuurwerk tijdens de demonstatie leidt tot verstoring van de openbare orde is aan de burgemeester.

Vraag 3. Hoe willen gemeente en provincie optreden tegen dit soort overtredingen? Antwoord. De provincie Limburg kan hiertegen niet optreden. De handhaving van het illegaal bezigen van vuurwerk zonder “vergunning” of het afsteken van consumentenvuurwerk buiten de gebruikelijke periode rond de jaarwisseling en tijdens het vigerende vuurwerkverbod, is een taak van politie en gemeente.

Vraag 4. Hoe denken gemeente en provincie het aangekondigd vuurwerk verbod op 31 december te kunnen handhaven? Antwoord. Het handhaven van het aangekondigde vuurwerkverbod op 31 december is geen provinciale taak. Zie ook antwoord op vraag 3.

Vraag 5. Vinden er op gemeentelijk, provinciaal en/of landelijk niveau gesprekken plaats met ondernemers (in de vuurwerkbranche) en detailhandel om hun vuurwerkaanbod dit jaar in de schappen te houden? 2020/50582 3 Antwoord. De provincie heeft geen bevoegdheden in het kader van de verkoop van vuurwerk en door of namens ons college wordt niet met ondernemers in de vuurwerkbranche en de detailhandel gesproken over hun vuurwerkaanbod. De ondernemers in de vuurwerkbranche en de detailhandel zijn via diverse gremia, vanuit de Rijksoverheid en de vuurwerkbranche, op de hoogte gebracht van alle recente ontwikkelingen en verboden. Opgemerkt wordt dat voor de verkoop van fop- en schertsvuurwerk geen landelijk verbod geldt en dat dit soort eenvoudig vuurwerk het gehele jaar door mag worden verkocht.