Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 14 maart 2008 werd op initiatief van GroenLinks een statenbrede motie aangenomen over de Ammoniaktransporten door de provincie. De GroenLinks motie over de grensoverschrijdende MER voor de IJzeren Rijn werd aangehouden, nadat bleek dat er geen meerderheid voor te vinden zou zijn. Vastgesteld werd dat het burgerinitiatief van de Werkgroep St. Pietersberg Adembenemend voldoet aan de formele vereisten en behandeld wordt op 18 april 2008.

Regiobranding Zuid-Limburg
Met 33 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, Partij voor de Dieren en D66) en 10 tegen (SP en GroenLinks) gaven Provinciale Staten hun steun aan het voorstel van GS voor een gezamenlijke regiobranding voor Zuid-Limburg op nationaal en internationaal niveau en daarvoor de komende vier jaar ten minste € 2.400.000 te besteden.

GroenLinks is tegen dit voorstel omdat het een geld verspillend project is dat vooral opgaat aan overheadkosten en kosten van (netwerk)bijeenkomsten. Het beste argument om tegen te stemmen werd door GS zelf gegeven. In het voorstel stond te lezen: "Ten aanzien van het monitoren van de branding zal onder andere een nulmeting worden gedaan ten aanzien van de huidige merk perceptie van Zuid-Limburg zodat in de toekomst gemeten kan worden of deze significant verbetert. Tevens worden indirect de ontwikkelingen op het vlak van arbeidsplaatsen, bedrijfsvestigingen, toeristisch verblijf en dergelijke gemonitord. Er dient echter zeer behoedzaam te worden omgegaan met conclusies ten aanzien van deze indicatoren aangezien het causale verband met branding slechts zeer beperkt is."

De fractie zette daarnaast vraagtekens bij het branden van Zuid-Limburg naast Maastricht en Luik en vroeg waarom er niet voor een Euregionale branding is gekozen. Voor promotie van de regio kan naar de mening van de fractie beter worden gekozen voor concrete projecten zoals Maastricht culturele hoofdstad. Ten slotte vindt de fractie de voorgestelde structuur van de organisatie die met behulp van het geld de branding ter hand neemt, een bestuurlijk wangedrocht.

Motie beëindigen ammoniaktransporten
Naar aanleiding van de berichten over de de beëindiging van de ammoniaktransporten tussen IJmuiden en Geleen per 1 januari 2009 en het voornemen van DSM ammoniaktransporten per spoor te doen uitvoeren van Geleen via Venlo naar Duitsland en via Maastricht naar België heeft GroenLInks het initiatief genomen tot een motie waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt verzocht stappen te ondernemen om zo snel mogelijk een einde te maken aan alle ammoniaktransporten langs of door bebouwde kommen in Limburg. De motie werd door alle fracties mede ondertekend en unaniem aanvaard.

Motie internationale MER voor de IJzeren Rijn
Op initiatief van GroenLinks Limburg is er op alle politieke niveaus (van lokaal tot europees) gevraagd om een grensoverschrijdende MER voor de mogelijke tracé’s van de Ijzeren Rijn. In PS dienden we de motie in, na steun gezochtvte hebben bij de andere partijen. Hoewel het er eerst naar uitzag dat we een meerderheid zouden krijgen voor de motie, bleken de uitspraken en toezeggingen van minister Eurlings een dag daarvoor voldoende reden voor PvdA en CDA om het de minister niet moeilijk te maken met aanvullend milieuonderzoek. We kregen steun van SP, D66 en van de PvdD.

Verbijsterend was de reactie van gedeputeerde Kersten. Die stelde dat elk van de betrokken landen maar voor zichzelf een MER moet verzorgen (en wij maar altijd denken dat Limburg voor internationalisering is) en dat, als we Eurlings met zo’n opdracht wegsturen, hij arrogant zou worden gevonden en dat de Belgen en Duitsers dan de hakken in het zand zouden zetten. De PvdA kwam met een verhaal dat de beloften van Eurlings in Weert met applaus zijn ontvangen, de woordvoerder, Alouis Heijmans, woonachtig in Weert, wilde dus ook niets meer met een internationale MER... hij was blijkbaar bang dat de toezeggingen aan Weert dan weer van de baan zouden zijn. Het CDA vond dat het allemaal al lang genoeg heeft geduurd, we moesten het proces niet nog langer laten duren. De VVD (zoals bekend) wil vooral een economisch interessante variant, die zijn niet geïnteresseerd in een MER. Kortom, geen kans, dus aangehouden voor het geval er nationaal of internationaal nog resultaat wordt geboekt.