De GroenLinks-fractie in Provinciale Staten van Limburg heeft kennis genomen van het persbericht van het college van Gedeputeerde Staten van 1 september 2008 waarin men zich sterk maakt voor realisatie van een grootschalige energieopslag (OPAC) in Zuid-Limburg. In het kader van de ontwikkelingsvisie A2-zone wordt eraan gedacht om een grootschalige OPAC te realiseren op het Graetheide-terrein in de gemeente Sittard-Geleen.
In voornoemd persbericht wordt melding gemaakt "dat een dergelijke installatie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van duurzame energie in de Provincie Limburg en in Nederland".
Laat er geen misverstand over bestaan: GroenLinks is warm voorstander van iedere inzet om het aandeel duurzame energie te vergroten. In het kader van de klimaatverandering zijn hier wat GroenLinks betreft forse stappen gewenst. Een OPAC-installatie als zodanig heeft echter niets te maken met duurzame energie!
De Minister van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 26 februari 2008 verslag gedaan van een drietal onderzoeken van de TU Delft, TenneT en ECN. Uit de conclusies van de Minister van EZ gebaseerd op deze onderzoeken komen de volgende zaken naar voren:
- Grootschalig windvermogen kan op het elektriciteitsnet worden ingepast zonder dat er windenergie verloren gaat. Zowel niet bij realisatie van kabinetsdoelstellingen voor windenergie van 10.000 MW in 2020 en alsook niet bij een verdere doorgroei na 2020 is een opslagsysteem als OPAC nodig!
- Het milieurendement van grootschalige opslag blijkt uit de onderzoeken negatief. Grootschalige opslag leidt tot een toename van de inzet van kolencentrales en daarmee tot een hogere CO2 uitstoot met ongeveer 2 Mt/j.
- Het ligt niet voor de hand om publiek geld dat bestemd is voor een duurzame energiehuishouding aan te wenden voor de oprichting van een grootschalige opslagcapaciteit. Een dergelijke faciliteit produceert zelf immers geen duurzame elektriciteit.
De GroenLinks-fractie in Provinciale Staten is verbaasd dat het College van GS in het persbericht met stelligheid beweert dat een OPAC-centrale (welke een investering vraagt van 1,6 miljard euro) een wezenlijke bijdrage levert aan duurzame energie. Dat staat haaks op de tot nu toe uitgevoerde onderzoekgegevens!
Het college van GS heeft VVD-er Ed Nijpels bereid gevonden de regie te voeren om het politieke draagvlak hiervoor in Den Haag te vergroten en is hiertoe een lobby gestart, zo blijkt uit het provinciaal persbericht van 1 september j.l.
Klik hier voor de vragen aan GS.
Margriet van Tulder
Kees Schroër
Provinciale Statenfractie GroenLinks Limburg