De provincie heeft vanaf 2010 in totaal 330.000 euro uitgegeven aan de voorbereiding van het afgeblazen mega-attractiepark Nature Wonder World in Brunssum. Dat blijkt uit het antwoord op onze ( en samen met de PvdD gestelde) vragen van 30 nov jl. aan het provinciebestuur. De reden waarom de initiatiefnemer de stekker er uit trok lijkt toch niet de politiek instabiele situatie in Brunssum te zijn, zoals eerder aangegeven, maar blijkbaar  was de financiële onhaalbaarheid de reden, vermoedt GroenLinks. Hoewel GroenLinks geen voorstander van het project was wil zij wel transparantie over de rol van de provincie. De fractie heeft dit inmiddels ter bespreking geagendeerd voor de commissie FEB op 26 januari a.s. om hier lessen uit te trekken voor de toekomst.

Maastricht, 30 november 2017

Op 15 oktober 2016 heeft GroenLinks reeds schriftelijke vragen aan u gesteld over het substantieel gewijzigd zijn van het plan rondom Nature Wonder World. Op 14 december 2016 heeft uw college hierop gereageerd. Het plan kreeg opeens ook een subtropisch zwemparadijs, een casino en twee hotels erbij en één wereldwonder minder. Het verbaast onze fracties hoe het nieuws deze week werd gebracht dat de stekker uit Nature Wonder World is getrokken. Nog meer heeft het onze fracties verbaasd dat met name de Gemeente Brunssum en de politiek-bestuurlijke situatie aldaar de hoofdreden zou zijn om te stoppen met dit plan. Volgens onze fractie ziet dit uit als gemanoeuvreer in de marge om een excuus te hebben.Immers bleek al dat het aanvankelijke plan rigoureuze bijstelling behoefde om haalbaarder gemaakt te worden. Daarom is verleden jaar het aangepaste plan gelanceerd. Daarop heeft GroenLinks al schriftelijke vragen gesteld. Uit het antwoord op de toen gestelde vraag 10 werd al duidelijk dat het rendement nog moest blijken uit de businesscase.Tevens verwondert het onze fracties dat het college zich zo schaart achter de mening en opvatting van de ondernemer Jean Gelissen en dus afgeeft op het bestuur in de Gemeente Brunssum. Het lijkt erop dat de relatie met de ondernemer het college liever is dan de relatie met de Gemeente Brunssum.

In antwoord op de door GroenLinks verleden jaar gestelde vraag 11 kwam uw college met een nog veel duidelijker antwoord:

De initiatiefnemer is momenteel bezig met de uitwerking van de integrale business case. Met behulp van deze integrale business case gaat de initiatiefnemer aan de slag om investeerders en financiers voor het project te interesseren en te realiseren. Zodra de initiatiefnemer over concrete substantiële financiële toezeggingen van private partijen en banken beschikt kan de financierbaarheid van de business case al dan niet worden aangetoond. Onder de voorwaarden zoals genoemd in onze brief van 16 december 2014 zijn wij bereid met de initiatiefnemer nader te onderzoeken op welke wijze de provincie een rol kan spelen. Of een (en zo ja welke) provinciale rol aan de orde is, moet vervolgens bezien worden aan de hand van onder andere het uitvoeringskader ‘Sturing in samenwerking’ en de nota ‘Limburgs Rendement’. In het Uitvoeringskader ‘Sturing in samenwerking’ is vastgelegd onder welke voorwaarden uw Staten hierbij mogelijk een rol hebben. Mocht het initiatief tot een verdere rol van de Provincie leiden, dan zal ons college conform dit Uitvoeringskader uw Staten bij de besluitvorming betrekken.

Naar aanleiding hiervan hebben onze fracties de volgende schriftelijke vragen die wij graag beantwoord zien.

  1. Wat is nu gebleken uit de opgestelde integrale business case?
  2. Hoe realistisch en haalbaar is het verleden jaar gewijzigde plan gebleken?
  3. Wat is er vervolgens uit de verkenning voor financiering van het plan gekomen?
  4. Welke financieringsvraag heeft de betreffende ondernemer bij de Provincie Limburg neergelegd voor de integrale business case?
  5. Hoe worden Provinciale Staten geïnformeerd over de integrale business case en alles wat daarbij hoort (inclusies conclusies, haalbaarheid en financiering)?
  6. Hoe moeten Provinciale Staten nu kunnen controleren of hetgeen gisteren naar buiten werd gebracht ook de hele waarheid is?
  7. Waarom schaart het college zich zo simpel achter de reden van de ondernemer dat het plan niet door kan gaan vanwege de politiek-bestuurlijke situatie in de Gemeente Brunssum?
  8. Wat heeft het college gedaan om dit argument van tafel te krijgen en de dialoog hierover met de Gemeente Brunssum te voeren?
  9. Waarom communiceert het college überhaupt via persbericht over het staken van het plan Nature Wonder World?
  10. Welke rol bedeelt het college zich hier toe?
  11. Waarom wordt er niet samen met de Gemeente Brunssum opgetrokken?
  12. Wat zegt dit over de bestuurlijke verhoudingen tussen de Provincie Limburg en de Gemeente Brunssum?
  13. Waarom is er niet gewacht tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 om te zien of er breder draagvlak in de Brunssumse politiek mogelijk was?
  14. Hoeveel provinciale gelden hebben er al in de voorbereiding van Nature Wonder World gezeten?
  15. Welke voorwaarden zijn er aan het verstrekken van de provinciale financiële middelen gekoppeld?
  16. Is er voldaan aan de in vraag 15 genoemde voorwaarden? Zo nee, wat gaat u doen?
  17. Welke lessen trekt uw college uit deze casus?
  18. Wat houdt het niet-doorgaan van het plan Nature Wonder World in voor de toegevoegde waarde van de Buitenring Parkstad Limburg?
  19. Welke impact heeft het niet-doorgaan van het plan Nature Wonder World op de (bij)naam Leisurering voor de Buitenring Parkstad Limburg?
  20. Deelt uw college onze mening dat alweer een reden vóór aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg als een natte droom uiteen is gespat? Zo nee, waarom niet?