Op woensdag 11 januari jongstleden heeft onze Statenfractie een werkbezoek gebracht aan de  gemeente Mook en Middelaar, de meest noordelijke gemeente van onze provincie. Aan dit  werkbezoek nam ook burgemeester Gradisen actief deel. Uit het werkbezoek  kwam naar voren dat Mook en Middelaar op een aantal punten in de sociale keten en  veiligheidsketen tegen onpraktische beperkingen van wet- en regelgeving aanloopt. Dit heeft er  veelal mee te maken dat in wet- en regelgeving nu veelal de provinciegrens de grens van een  beleidsregio is geworden in de afgelopen jaren. De statenfractie heeft hierover vragen gesteld aan GS.

 

Gelet op dagdagelijkse beslommeringen die de  gemeente ervaart en die veelal voortkomen uit het leggen van harde regionale grenzen in wet- en  regelgeving hebben wij de volgende vragen aan uw college.                         

     1.   Is uw college op de hoogte van de praktische ongemakkelijkheden en eventuele bezwaren die   er in de gemeente Mook en Middelaar spelen op het gebied van sociale aspecten als   veiligheidsissues?       

     2.   Wat houdt de 1 FTE aan ondersteuning aan de gemeente Mook en Middelaar precies in en welke voorwaarden zijn hieraan gekoppeld?  

     3.   Welke antwoorden zou uw college geven op de vragen vanuit de gemeente Mook en Middelaar, zoals in de 5 casussen in de inleidingen vermeld? Gelieve per casus uiteen te   zetten.  

     4.   Bent u bereid om samen met de gemeente Mook en Middelaar (en eventueel ook de  gemeente Gennep) alle knelpunten op sociaal vlak en veiligheidsgebied in kaart te brengen  die het gevolg zijn van gewijzigde wet- en regelgeving in de afgelopen jaren waarbij qua  regio’s grenzen zijn aangebracht (waarbij bijvoorbeeld de provinciegrens wordt  gehanteerd)? Zo ja, binnen welke termijn verwacht u een en ander gereed te hebben? Zo nee, waarom niet?       

     5.   Bent u bereid om, indien er daadwerkelijk onpraktische knelpunten zijn ontstaan door  gewijzigde wet- en regelgeving qua regiobepaling voor de gemeente Mook en Middelaar  (en eventueel ook de gemeente Gennep), al dan niet samen met de gemeente(n) te kijken  of er bij de wetgever gelobbyd kan worden voor optimalisatie van een en ander? Zo nee,  waarom niet?  

     6.   Welke ondersteuning biedt de provincie nog meer momenteel –  buiten de reeds  beschikbaar gestelde capaciteit van 1 FTE aan de gemeente Mook en Middelaar –  structureel of projectmatig op het gebied van veiligheid of sociale aangelegenheden aan de  gemeenten Mook en Middelaar en Gennep? Graag uiteenzetten.