GroenLinks Tweede-Kamerlid Liesbeth van Tongeren komt met een Nota Experimenten Lokaal Wietbeleid. Dat maakte Het Tweede Kamerlid tijdens haar werkbezoek aan Limburg bekend.

GroenLinks wil gemeentebesturen de vrijheid geven om te experimenteren met wietkweken. Het beleid dat wel wiet verkocht mag worden maar niet gekweekt, is niet meer van deze tijd en niet te handhaven. Gemeenten kunnen wat GroenLinks betreft kiezen voor een gemeentekwekerij of een legale lokale kweker. Experimenten met zogenaamde social cannabis clubs zijn ook een optie. Veel gemeenten hebben al aangegeven graag ruimte te willen voor lokaal wietbeleid.

Gereguleerde lokale wietproductie heeft voordelen voor de samenleving én de individuele gebruikers: criminelen wordt buitengesloten en de kwaliteit van de softdrugs (zoals THC-gehalte en aanwezigheid landbouwgif) is beter te handhaven. Dit is goed voor de volksgezondheid én de lokale veiligheid. Schaarse politie- en justitiecapaciteit kan op andere prioriteiten worden ingezet.

GroenLinks Kamerlid Van Tongeren: ‘Minister Opstelten weet dat het huidige beleid niet werkt, erg duur is en het gemeenten moeilijk maakt. Laten we een aantal jaren ervaring op doen met legaal wietkweken in die gemeenten die dat willen. Daarna kan de politiek besluiten om cannabis helemaal te legaliseren.'

Softdrugproductie en -gebruik zijn een maatschappelijke realiteit waarmee de overheid pragmatisch moeten kunnen omgaan. Verbieden en vervolgen helpt niet. Zelfs met een enorme inzet van politie en justitie laat wietcriminaliteit zich niet bestrijden. In andere landen begrijpen ze dat inmiddels. Het is hoog tijd dat Nederland stopt met repressie en kiest voor reguleren. Gemeenten moeten de ruimte krijgen voor hun eigen experimenten met softdrugsbeleid. GroenLinks zal binnenkort de Nota experimenten Lokaal Wietbeleid aanbieden aan de Tweede Kamer.