Op 14 december 2013 heeft het ledencongres van GroenLinks haar kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van mei 2014 vastgesteld. GroenLinks Statenlid Krabbendam is daarbij terecht gekomen op plek 6.

Krabbendam wordt door de kandidatencommissie van GroenLinks beschreven als een "bevlogen GroenLinkser en een kundig politicus. Hij is een positief en kritisch debater, brengt GroenLinks idealen overtuigend en vindingrijk voor het voetlicht." Verder benoemt de kandidatencommissie dat Krabbendam in zijn politieke activiteiten nadrukkelijk over de grens heeft gekeken, onder meer in het dossier van de Belgische kerncentrale in Tihange.

"De voordelen van de open grenzen van Europa zijn alom bekend. Toch vormen de landsgrenzen ook in Europa nog altijd een barrière die recht overeind staat. Het openbaar vervoer is slecht op elkaar aangesloten, werkzoekenden en vacatures vinden elkaar over de grens maar mondjesmaat en de lokale overheden zijn meer bezig met leuke grensoverschrijdende projectjes, dan met het aanpakken van de gevaren van kerncentrales, vervuiling van de rivieren en het stimuleren van de culturele uitwisseling in de Euregio", aldus Krabbendam. "Daar wil ik wat aan veranderen. De enige manier om de Europeanen voor ‘Europa’ te winnen, is door voor hen inzichtelijk te maken wat ‘Europa’ voor hen betekent en kan betekenen. De grote problemen op het gebied van sociale zekerheid, milieuontwikkeling en klimaatsverandering, economie en banen, cultuur en identiteit lossen we niet op door de rug naar onze buren toe te keren, maar door de samenwerking met hen op te zoeken. Zeker voor Limburg, de provincie met de langste landsgrens van Nederland, ligt de toekomst in Europa."

Krabbendam is ook tweede op de kieslijst van GroenLinks Maastricht voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. "Eerder heb ik al aangekondigd dat het niet de verwachting is dat ik deel kan blijven uitmaken van Provinciale Staten als ik verkozen word in de gemeenteraad van Maastricht. GroenLinks heeft op dit moment drie zetels in het Europarlement. Het is daarom een kleine kans dat ik verkozen wordt in het Europarlement, hoewel het me natuurlijk geweldig zou lijken om te mogen functioneren in het democratische hart van Europa. Ik zie mijn prominente kandidatuur voor Europa dan ook vooral als manier om mijn grensoverschrijdende politieke activiteiten te onderstrepen en een aanmoediging van de leden van GroenLinks om daarmee door te gaan." In 2009 waren er 18.216 stemmen nodig om op basis van voorkeurstemmen te worden gekozen in het Europees Parlement.

Meer informatie over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma van GroenLinks is te vinden via congres.groenlinks.nl.