Naar aanleiding van het handhavingrapport Luchtwassers 2011-2012 van de provincie Brabant stelt GroenLinks Limburg het College vragen over de samenwerking tussen provincie en gemeenten ten aanzien van de controle en handhaving bij luchtwassers in de intensieve veehouderij. 

oals bekend verminderen de luchtwassers bij de intensieve veehouderijen de uitstoot van ammoniak (NH3). Door deze ontwikkeling heeft de agrarische sector meer ontwikkelingsruimte gekregen. Dit heeft tot een flinke groei van het aantal dieren per vierkante kilometer in de Peelregio geleid. Echter niet tot reductie van de NH3 uitstoot. 

“We zijn benieuwd naar de Limburgse situatie ten aanzien van overtredingen bij luchtwassers. Ook hopen we zicht te krijgen op de resultaten van het project Datalogging Luchtwassers. Binnen dit project werken sinds 2012 Noord-Brabant, Limburg en diverse gemeenten samen om de handhaving van luchtwassers te verbeteren.” aldus Statenlid Carla Brugman.

Uit handhavingrapport Luchtwassers 2011-2012 is namelijk gebleken dat 1 op de 6 agrariërs een te kleine luchtwasser heeft of zelfs helemaal geen apparaat. Verder schijnen de apparaten nogal eens te worden uitgeschakeld. Gezien de vergelijkbare situatie van Noord-Limburg en Oost Brabant is de GroenLinks fractie bezorgd over de Limburgse situatie.