Politici van GroenLinks en Groen in Nederlands en Belgisch Limburg reageren geschrokken op het nieuws in de Waalse krant l’Avenir dat werkmannen op het terrein van de kerncentrale in Tihange mogelijk een WO-I-bom hebben aangetroffen toen ze een gracht aan het graven waren. De Groene politici roepen op tot onmiddellijke stillegging van de kerncentrale tot nader order.

"Dit bewijst maar weer eens hoe onverantwoord het is dat er in Limburg nog altijd geen rampenplan is voor als er wat misgaat in de kerncentrale van Tihange", aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam en Groen-raadslid Ruben Stassen uit het Belgische Tongeren. "Als de werkmannen van Tihange niet opgelet hadden, was voor hetzelfde geld de boel daar de lucht in gevlogen en waren de gevolgen niet te overzien geweest. Wanneer nemen de bestuurders van de beide Limburgen eindelijk hun verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van de miljoenen omwonenden van deze stokoude kerncentrale?"

Burgemeester Hoes van Maastricht kondigde als voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg opslag van jodiumpillen en een grensoverschrijdende bestuurlijke oefening in het najaar aan. Krabbendam: "Alles goed en aardig, maar tot nu toe blijft het bij aankondigingen en is er feitelijk nog weinig gebeurd. Bovendien hebben we daarmee nog altijd geen rampenplan voor schuilen en evacuatie." Stassen herkent de weinig kordate houding van burgemeesters die moeten zorgdragen voor de veiligheid: "Burgemeester Dewael vond het niet nodig om in het Gemeentelijk Nood- en Interventieplan rekening te houden met een mogelijk nucleair risico Tihange. Moet het dan echt eerst misgaan voordat men zijn verantwoordelijkheid neemt!?"

Op 12 januari 2013 namen 1.500 Vlamingen, Walen, Duitsers en Nederlanders deel aan een demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange. GroenLinks reikte daarbij ruim 11.000 handtekeningen voor nucleaire veiligheid en voor sluiting van de kerncentrale uit aan burgemeester Hoes van Maastricht. Op 10 maart 2013 vindt wederom een grote demonstratie plaats tegen de kerncentrale, ditmaal in Tihange zelf.