GroenLinks Limburg stelt vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over het gebruik van glyfosaat in de landbouw. Mogelijk zorgt de erosieverordening er mede voor dat landbouwers eerder gebruik maken van middelen met het zeer schadelijke bestandsdeel glyfosaat. GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over de kwaliteit van het Limburgse drinkwater en het Limburgse ecosysteem.
GroenLinks maakt zich zorgen over het gebruik van glyfosaat in de landbouw. “Wij krijgen signalen dat met name landbouwers in het zuiden van Limburg die te maken hebben met de erosieverordening in sommige gevallen alleen gebruik mogen maken van niet-kerende grondbewerking. Het onkruid komt hierdoor sneller terug waardoor zij eerder geneigd zijn gebruik te maken van middelen waarvan glyfosaat een bestandsdeel is”, aldus Statenlid Carla Brugman. Uit wetenschappelijk onderzoek van na 2002 blijkt dat glyfosaat geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten, dode reptielen en amfibieën en verstoorde bodemsystemen veroorzaakt. Daarnaast vormt deze stof een bedreiging voor de productie van drinkwater uit oppervlaktewater. GroenLinks roept het college op het gebruik van glyfosaat in de landbouw tegen te gaan en de erosieverordening regionaal aan te passen opdat landbouwers minder geneigd zijn gebruik te maken van middelen met dit vervuilende bestandsdeel.
GroenLinks kan zich niet voorstellen dat het de bedoeling is van de erosieverordening om landbouwers er toe aan te zetten meer gebruik te maken van glyfosaat om hun grond onkruidvrij te maken en te houden en verwacht dan ook dat het college overgaat tot actie.