De Provinciale Statenfractie van GroenLinks wil dat het Limburgse provinciebestuur samen met de Limburgse gemeenten gaat lobbyen bij de Belgische regering tegen het langer open houden van een stokoude kernreactor in Tihange, op 36 kilometer van de Nederlandse grens. Ook wil GroenLinks weten of er een rampenplan ligt voor het geval dat een kernramp plaatsvindt onder de rook van de stad Luik. GroenLinks reageert daarmee op signalen dat de nieuw te vormen Belgische regering onder druk van de lobby door de Belgische energieproducent Electrabel de in 2015 afgeschreven kernreactoren Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 mogelijk tien jaar langer in bedrijf zal houden.
"Bij een kernramp in Tihange wordt een groot deel van Zuid-Limburg in één klap voor een langere periode onbewoonbaar. De kans daarop is, helaas, verre van ondenkbaar", aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam. "Uit een recente stresstest blijkt dat Tihange 1 slechts overstromingen en aardbevingen aankan die al eens in de 300 jaar voorkomen en dat is zorgelijk. Een verlenging van de levensduur met tien jaar levert zo een kans van 4% op dat er een kernongeluk plaatsvindt voor 2025 door overstromingen of aardbevingen, en dan zijn ouderdomsslijtage, neerstortende vliegtuigen, desastreuze computerstoringen of simpel menselijk falen nog niet eens in beschouwing genomen!"
De Belgische regering heeft – mede onder invloed van een krachtige kernenergielobby - op 30 oktober 2011 bij de lopende federale coalitieonderhandelingen besloten dat begin mei 2012 een besluit genomen zal worden over de eventuele verlengde levensduur van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 met tien jaar.
In Tihange, dat onderdeel uitmaakt van de Luikse gemeente Hoei, bevinden zich drie kernreactoren met bouwjaren 1975, 1983 en 1985. In 2003 heeft de Belgische regering beslist dat deze kernreactoren na 40 dienstjaren, respectievelijk in 2015, 2023 en 2025, buiten werking zullen worden gesteld. In de hele wereld is nog maar nauwelijks ervaring met een levensduur van meer dan veertig jaar voor het type kerncentrales als die in Tihange, Doel, Borssele en Fukushima.
Lees hier de vragen van GroenLinks. Bekijk hier een grotere versie van het kaartje.