In het kader van de herinrichting van de N278 is ter hoogte van de afslag N281 bij Nijswiller een turborotonde gepland met gelijkvloerse oversteek voor (brom)fietsers. Het (brom)fietsverkeer heeft ter plekke geen voorrang, er zullen geen stoplichten worden geplaatst, er is geen fietstunnel of -brug gepland.
De Provincie Limburg laat weten deze plannen voldoende veilig te achten, waarbij zij zich beroept op de richtlijnen van CROW en het Fietsberaad (die een gelijkvloerse kruising bij wijze van uitzondering toestaan). Ook wordt als argument het "feit" aangevoerd dat het ontwerp van de rotonde dusdanig is dat automobilisten ter plekke normaliter niet sneller dan 30-35 km/h zullen rijden, en dat bij deze snelheden er geen ernstig letsel zou ontstaan bij een eventuele botsing tussen auto en (brom)fietser.
Volgens gegevens van de mobiliteitsmonitor Limburg is de verkeersintensiteit op de N281, locatie Nijswillerberg, momenteel al gemiddeld 17.500 – 18.000 motorvoertuigen per etmaal. Voorts wordt van het fietspad langs de N278 tussen Vaals en Gulpen frequent gebruik gemaakt door schoolgaande jeugd (het gros van de middelbare scholieren uit de gemeente Vaals), en door vele recreatieve fietsers. Deze kwetsbare verkeersdeelnemers zullen in de toekomst bij de geplande turborotonde de N281 moeten oversteken.
De fractie GroenLinks in Provinciale Staten van Limburg verzoekt daarom om antwoord op de volgende vragen ex art. 38 RvO:
- Hoeveel ongevallen tussen auto’s en overstekende (brom)fietsers c.q. voetgangers hebben er op deze locatie in de afgelopen 10 jaar plaatsgevonden?
Uit onderzoek van SWOV zou zijn gebleken dat rotondes altijd veiliger zijn dan VRI-geregelde kruisingen. Onlangs bleek een onderzoek van Lode Vereeck en Bram De Brabander in Accident Analysis & Prevention, mei 2007 tot andere conclusies te leiden, vooral als het gaat om de veiligheid van (brom)fietsverkeer.
- Wat is uw inhoudelijke reactie op dit verschil in onderzoeksresultaten?
De opvatting dat de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers niet in het geding zou zijn, is gebaseerd op twee onjuiste uitgangspunten. Het eerste uitgangspunt is dat automobilisten niet sneller dan 30-35 km/uur rijden. Dit mag weliswaar gelden voor de afrit, maar op de oprit met dubbele stroken echter kunnen automobilisten ter hoogte van de fietsoversteek moeiteloos 50-60 km/uur rijden om vervolgens vlak voor de rotonde af te remmen. Het tweede uitgangspunt is dat bij dergelijke botssnelheden zou geen ernstig letsel zou ontstaan. Recent onderzoek van TNO over botsingen tussen fietser en automobilist (Bicycle safety in bicycle to car accidents. TNO report: TNO-033-HM-2008-00354) komt tot heel andere conclusies (bijv. "zelfs voor volwassen mannen is het aandeel zwaar beenletsel 70% bij 30 km/uur", het aandeel ernstig hoofdletsel bij 30km/uur is 10-30%).
- Hoe denkt u in het licht van de onhoudbaarheid van voornoemde opvatting en uitgangspunten de verkeersveiligheid van overstekende (brom)fietsers daadwerkelijk te kunnen garanderen?
- Wat is uw prognose voor de gemiddelde wachttijd voor (brom)fietsers bij het oversteken van de N281 in het spitsuur en tijdens extra drukke dagen in het toeristenseizoen?
Kees Schroër
GroenLinks Limburg