Dat laatste is uiteraard van groot belang voor een groot cultuurliefhebber, want naast zijn werk in de Maastrichtse raad is het raadslid ook Combinatiefunctionaris Cultuur voor een grote organisatie in de westelijke mijnstreek, waar hij culturele projecten initieert in samenspel met het sociaal domein alsmede Cultuur na school in het kader van de Rijke Schooldag implementeert in Beekdaelen. Daarnaast organiseert hij muzikale events voor senioren met dementie, organiseert hij de Dag van de Amateurkunsten en heeft hij ook oog voor mensen met een afstand tot kunst, die hij juist extra probeert te betrekken. Mark ziet cultuur vooral als middel en zet het in om de samenleving en gemeenschap te versterken.

Mark was al enige tijd lid van GroenLinks voordat hij actief werd. Hij maakt zich écht zorgen om het klimaat: de hete zomers, hevige regens, en daarnaast ziet hij de inzet van de voormalig GroenLinks Kamerleden Linda Voortman en Corinne Ellemeet op het gebied van de zorg als inspiratie. Toen hij samen met zijn voormalig werkgever in 2018 in de Tweede Kamer in gesprek trad met verschillende politici, onder wie Corinne Ellemeet, merkte hij dat het bloed kroop waar het niet gaan kon.

Twee weken later overleed zijn vader plotseling in het Mumc Maastricht, daar vonden op dat moment ook stakingen plaats voor betere salariëring, en het ziekenhuis kampte met een personeelstekort. Dat voelde voor Mark wrang. Ruim een jaar later greep het coronavirus om zich heen, en stortte de culturele sector in: “Politici als De Jonge zeiden: zet maar een DVD’tje op, of dat orkesten net zo goed klonken met wat minder leden. Dat vond ik heel bizar”.

Toen Mark daarna nog eens over zijn toekomstperspectief informeel bevraagd werd, bleken deze gebeurtenissen een aanjager tot verandering, en besloot hij actie te ondernemen. Hij schreef zijn sollicitatiebrief naar de Maastrichtse kandidatencommissie, kwam op plek 4 terecht, maar haalde de raad net niet in verband met voorkeurstemmen op personen lager op de lijst. Toch bleef hij ondertussen meehelpen achter de schermen bij GroenLinks en schreef hij mee aan de sociale-en cultuurparagrafen in het Limburgs verkiezingsprogramma. In die periode kwam hij tevens alsnog in de Maastrichtse raad, en daar heeft hij nu al aardig wat bereikt namens GroenLinks Maastricht. Het thema (ouderen)zorg is sterk onder de aandacht gebracht, er komt een Sociale Kaart, het giftenbeleid is van 1200 naar 1800 euro verruimd en mensen die een geslachtswijziging in de BRP doorvoeren krijgen het eerste paspoort vergoed. Mark kijkt ook trots terug op de bijeenkomst Iedere Maastrichtenaar lachend negentig waar ruim 60 aanwezige in gesprek gingen over de toekomst van de ouderenzorg. Zelfs de pastoor zat in de zaal bij deze bijeenkomst waar ook GroenLinks-PvdA Kamerlid Elke Slagt aanwezig was.

Ook al zit GroenLinks niet in de coalitie, Mark is een echte bruggenbouwer en verbinder, en ziet dat ook als zijn missie en taak: “het gaat uiteindelijk om het resultaat, niet om wie het heeft bereikt”. Hij onderhoudt goede contacten met collegeleden, en ging pas geleden bijvoorbeeld samen met wethouder Garnier naar de GGD om hem op de hoogte te stellen van de PrEP-zorg problematiek, wederom een thema dat Mark als raadslid op de politieke agenda heeft gezet.

Hoe Mark Maastricht in de toekomst ziet? Volgens hem heeft iedere volksvertegenwoordiger een einddatum: “ik hoop dat, of ik nou vandaag, in 2026 of later, de Maastrichtse politiek verlaat, ik kan zeggen dat ik iets moois heb gedaan voor deze stad en haar inwoners”.

Mark zit in ieder geval niet stil, en zet zich in de gemeenteraad hard in voor de stad die zijn hart gestolen heeft!