GroenLinks maakt zich grote zorgen over het welzijn van studenten door deze woningcrisis.

De Universiteit Maastricht opereert in dit verhaal eigenstandig. De gemeente Maastricht doet haar best om daar een handje te helpen door gebouwen te transformeren tot studentencomplexen.

Wij vragen ons af wat de rol van de Provincie hierin is.

1. In hoeverre is uw college op de hoogte van de voornoemde problematiek? Wat kunt ons vertellen over de omvang van het probleem en de consequenties ervan in de breedste zin?

2. Wat vormt precies het knelpunt als het gaat om het realiseren van kamers/ huisvesting voor studenten in Maastricht? En welke interventies zijn daarvoor benodigd?

3. Welke rol kan de Provincie spelen in de aanpak en bestrijding van kamercrisis voor studenten?

4. Werkt de Provincie samen met de UM en de gemeente Maastricht aan de oplossing voor dit probleem? Zo ja, op welke manieren?

Net als in de huizenmarkt speelt ook in de kamermarkt de krapte de stijging van de huurprijzen en de slechte kwaliteit in de hand. Ook hier is meer regie van de overheid benodigd om de negatieve spiraal te doorbreken. Dit kan door als overheid zelf aan het areaal wat kamers toe te voegen om de spanning uit de markt te halen. De voormalige gevangenis Overmaze – eigendom van het Rijk en destijds omgebouwd tot vluchtelingenopvang – staat nu grotendeels leeg. Dit gebouw is reeds voorzien van alle benodigde wooneenheden: gezamenlijke keukens, wasmachineruimten en zelfs een sporthal. Dit op no geen 10 min fietsafstand van het centrum. Daar kunnen op korte termijn 400 – 600 studenten worden gehuisvest. Een zetje van de provinciale overheid zou hier die stap mogelijk kunnen maken.

Met marktpartijen kunnen hierover creatieve afspraken gemaakt worden, zoals: tegenover iedere 100 nieuw gerealiseerde betaalbare kamers, afschalen van deze woonvoorziening…

5. Welke mogelijkheden zijn hiervoor? Wij vragen uw college om hiervoor de mogelijkheden te verkennen en verwachten de bereidheid van uw college om dit op korte termijn te realiseren indien mogelijk.  

Ander zorgelijk aspect: buitenlandse studenten worden gediscrimineerd, opgelicht en uitgebuit, soms zelfs in strijd met goede zeden (kamer in ruil voor seks).

6. Bent u het met ons eens dat dit schadelijk is voor het imago van onze provincie en dat dit onze hoofdstad onaantrekkelijk maakt voor internationale studenten?

7. Wat doet de Provincie om het imago van onze studentensteden aantrekkelijk te maken/houden voor buitenlandse studenten? Hoe wordt hierin samengewerkt met de onderwijsinstellingen?

8. Hoe beoordeelt u de rol van de UM in dit verband? Welke mogelijkheden maar ook plichten heeft de onderwijsinstelling in deze?

Provincie Zuid-Holland neemt actief de regie op huisvestingsvraagstukken in de regio’s. Denk daarbij aan verdeling bouw quota, maar ook huisvesting kwetsbare doelgroepen. Zij ondersteunt aldus de gemeenten bij het realiseren van tijdelijke, flexibele woonruimte.

9. Ziet uw College ook zo’n rol weggelegd voor de Provincie?

Graag zien we de beantwoording van de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn.

Odin Westen, Statenlid