9 maart 2012 was er in het gouvernement in Maastricht een conferentie over de verouderde kerncentrale Tihange.
Aanleiding tot het organiseren van deze bijeenkomst zijn de groeiende zorgen die bij verschillende GL raads- en statenleden leven over een mogelijk langer open houden van de stokoude (en derhalve gevaarlijke) kerncentrale Tihange 1 bij Luik (België). GroenLinks vindt het belangrijk dat alle Limburgse politici en bestuurders optimaal geïnformeerd worden over de risico's en incidenten bij deze kerncentrale, die op minder dan 40 km. van de Limburgse grens gelegen is. Indien het daar misgaat, kan dit rampzalige gevolgen hebben voor onze regio.

We nodigden diverse sprekers uit die ieder vanuit hun vakgebied het onderwerp belichtten.

Aan de orde kwamen o.m. hoe de stand van zaken is, wat de plannen in België zijn, wat de gevaren zijn en wat de Zuid-Limburgse politici en bestuurders hieraan kunnen doen ter bescherming van de Limburgse bevolking. We probeerden vanuit meerdere perspectieven naar deze zaak te kijken: de Nederlandse, de Belgische, de wetenschappelijke, de bestuurlijke én de economische kant.

De middag stond onder de  deskundige leiding van burgemeester Anton Barske van de gemeente Stein.

Rond de 60 lokale bestuurders en politici vulden de statenzaal en uitten hun zorgen over gebrek aan kennis over de stand van zaken van de centrale en hun onmacht wat te doen om hun burgers te beschermen.

“Belangrijk is”, lichtte prof de Lange, toe, “om je goed te informeren anders ben je overgeleverd aan wat experts vertellen.”

“Ga eens op bezoek bij de centrale!”, gaf een Waalse journalist de aanwezige politici mee.

Professor Wim Turkenburg gaf aan dat 5% van alle energie die wereldwijd gebruikt wordt kernenergie is. Als Fukushima-specialist vertelde hij dat daar het veiligheidsmanangement ver onder de maat was, er was een veiligheidsmythe gecreëerd. Goede les voor ons!

Wat de veiligheid bij Tihange betreft: er is onlangs een veiligheidsplan vastgesteld, maar daarin staats niets over risico’s over de grens.

Daarnaast worden stresstests uitgevoerd door de uitbaters zelf, in dit geval Electrabel. Verbeteringen zijn niet onmiddelijk of op termijn afdwingbaar. Inhoudelijk leiden stresstests-rapporten tot meer vragen dan antwoorden…

Zo zijn de vrachtvliegtuigen die op Bierset vliegen 3 keer zo zwaar als de vliegtuigen waarmee in de simulaties van de stresstests worden gewerkt. Tegen een neerstortende Boeing 747 is de kerncentrale van Tihange zeker niet bestand. Overigens geldt hetzelfde voor de kerncentrales van Borssele en Doel (ook in België, bij Antwertpen).

De stresstest van Tihange beveelt ook aan een muur aan de maaszijde te bouwen in verband met overtromingsgevaar, maar die muur wordt pas in 2014 gebouwd.

Wat kan de Limurgse politiek doen?

Een van de hoofdvragen die op deze conferentie voorlag was dan ook: “Hoe pikken we dit op voor de Veiligheidsregio Zuid-Limburg?" Er dient een  rampenplan opgesteld te worden. Dit zal in het overleg van de veiligheidsregio aan de orde moeten komen. Meetpunten zijn ook belangrijk.

Politici in Zuid-Limburg moeten druk uitoefenen op hun bestuurders om contact te gaan opnemen met de collega’s over de grens, zowel op federaal als provinciaal niveau om te lobbyen over sluiting van de verouderde, afgeschreven centrale Tihange 1.

Dit onderwerp in Euregio-verband opppakken is prima, maar bij welk platform? De Euregio-raad functioneer niet, volgens de aanwezige statenleden.

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks Tweede Kamerlid memoreerde dat de jodiumpillen in Zoetermeer opgeslagen liggen. Wie komt ze naar Limburg brengen als zich hier een kernramp voordoet?

Daarnaast adviseert ze de aanwezigen desgevraagd om contact op te nemen met de Tweede Kamerleden van hun partij, m.n de woordvoeders energie. Tenslotte is de veiligheid van de Nederlandse burgers de verantwoordelijkheid van de regering, die daarop kan worden aangesproken door de Kamer.

En last but not least: stimuleer als politicus duurzame energie en ga als burger zuinig met energie om.

Ten slotte besloten de aanwezige statenleden van GroenLinks, PvdA, D66 en SP om een voorbeeldmotie op te gaan stellen om hun bestuurders op te roepen actie te gaan ondernemen betreffende contact opnemen met België en in het overleg van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg Tihange op de agenda te zetten en de besproken maatregelen te nemen.