Na de officiële opening (vanwege corona met een jaar vertraagd) hebben we gesproken met voorzitter Mirjam Krijnsen en verschillende vrijwilligers. We zijn diep onder de indruk van het goede werk dat de voedselbank verricht. Naast een rondleiding door de 'supermarkt' kregen we een uitleg van het systeem. Voordat deze winkel er was kregen klanten een standaard pakket, vaak met goederen die niet op hun situatie waren ingesteld. Nu zoeken mensen zelf hun boodschappen uit. Een systeem dat zowel naar tevredenheid van de gebruikers veel beter werkt maar ook voor de vrijwilligers: die blijken veel meer contact te hebben met de bezoekers.

Over vrijwilligers gesproken; maar liefst 95 vrijwilligers runnen deze voedselbank. Op dit moment worden 430 gezinnen (1200 personen) wekelijks geholpen. En er staan een heleboel intakegesprekken gepland en de wachtrij wordt langer. Dit geeft ook problemen: het aangeboden voedsel neemt af, met name brood, groente en fruit. Daarnaast stijgen ook voor de voedselbank de energieprijzen. Als laatste willen ze eigenlijk veel meer open zijn dan de huidige twee dagen maar daarvoor komen ze handjes tekort. Kortom, genoeg stof tot nadenken voor GroenLinks Limburg hoe we vanuit de Limburgse politiek steun kunnen geven aan hun geweldige en -helaas- noodzakelijke werk.

Diep onder de indruk van het bezoek en de enorme inzet van al die mensen. En nog een persoonlijke noot, trots dat mijn jongste dochter Donna hier vrijwilliger is geweest.