Beide fracties maken zich zorgen om de veiligheid van medewerkers van deze bedrijven en om de milieueffecten van deze lozing. Ze vragen naar de vergunningplicht die er mogelijk geldt voor tankreinigers. Naast die vergunningplicht vragen ze zich af waarom er maar weinig watermonsters zijn genomen.

Reinigen met water

De reinigingsbedrijven spoelen tankwagens schoon met water. Als dat water (samen met de resten chemicaliën) wegspoelt kunnen niet alle stoffen eruit gefilterd worden. Zo stromen deze naar het riool. Ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan niet alle chemicaliën uit het water filteren. De reinigers lozen dit water vervolgens in de Maas. We gebruiken die rivier juist ook om drinkwater uit te halen. Deze stoffen zijn zó schadelijk, die wil je niet in het water hebben. Dit kan gevaarlijk zijn voor de omgeving en voor mensen.

Overheden controleren dit veel te weinig. De omgevingsdiensten in Limburg zijn van groot belang zijn voor de waterkwaliteit in de Maas. Zij namen de afgelopen vijf jaar slechts één keer zelf een watermonster om te controleren of het bedrijf zich aan de vergunning hield. Omgevingsdiensten in andere delen van het land nemen vaker monsters en stellen dan ook regelmatig overtredingen vast.

GroenLinks-PvdA in Tweede Kamer

De Kamerfractie van GroenLinks-PvdA heeft ook aandacht hiervoor gevraagd. “Dit toont precíés aan wat er in NL niet goed gaat in bescherming van ons leefmilieu! Vergunningen zijn amper inzichtelijk, ze worden niet herzien en handhaving ontbreekt!”, aldus Limburgs Kamerlid Geert Gabriëls. “Zolang er nog schoon drinkwater uit de kraan komt voelen we het niet, maar als dat niet meer het geval is, is het te laat.” 

Hij heeft een motie ingediend om te onderzoeken of het opleggen van boetes bij illegale lozingen kan helpen om hier strenger tegen op te treden. De motie is met ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. De Statenvragen van Lianne Schuuring en Kathleen Mertens vind je hier. (foto Boris Hamer)