GroenLinks heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld over het vernietigende rapport van de Commissie van Onafhankelijke Deskundigen over de IJzeren Rijn.
Met dit rapport heeft Minister Eurlings perfecte munitie in handen om zijn Belgische collega Vanackerde ervan te overtuigen af te zien van de heropening van de IJzeren Rijn. Nu Belgische en Nederlandse deskundigen samen aantonen dat heropening van het historisch tracé, maar ook de alternatieve route, veel meer lasten dan lusten opleveren, moet Minister Eurlings er bij de Belgen op aandringen de stekker uit dit kansloze project te trekken. Eén Betuwelijndebacle is voldoende.
De uitkomst van de zogenaamde maatschappelijke kosten-batenanalyse is glashelder. De IJzeren Rijn gaat vooral bestaande treinen trekken, die nu over de Montzenroute rijden, en genereert nauwelijks nieuw transport. De spoorlijn haalt maar heel weinig vervoer van de weg af: het aantal vrachtautokilometers daalt naar verwachting slechts met 0,01%. Doordat de lijn niet geëlektrificeerd wordt, neemt de maatschappelijke waarde van het project bij succesvolle exploitatie paradoxaal genoeg af, omdat er dan veel extra luchtvervuiling ontstaat door diesellocs.
Los van de is GroenLinks tegenstander van heropening van de IJzeren Rijn, vanwege de schade die er wordt aangericht aan diverse natuurgebieden. Ook dreigt er veel overlast voor omwonenden, waardoor naast de peperdure tunnel onder natuurgebied De Meinweg ook een tunnel door Weert onvermijdelijk zal zijn.
Naar aanleiding van deze nieuwe informatie vraagt de fractie van GroenLinks het college van GS:
1. bent u het met onze fractie eens dat, los van de gammele businesscase, de schade voor omwonenden en natuur in geen enkele relatie staat tot de opbrengsten van de IJzeren Rijn?
1. Bent u bereid om bij minister Eurlings aan te dringen op het aansturen op een beslissing van afstel van de heropening van de IJzeren Rijn langs elk van de mogelijke trace’s, door voor te stellen om als tegenprestatie bij te dragen aan het oplossen van het knelpunt op de Monzelijn bij Aarschot waardoor dit trace tot 2030 voldoende soelaas biedt voor vervoer van Antwerpen naar het Ruhrgebied?
2. Is het college bereid om vanaf nu voor na 2030 in te zetten op de minst mens- en mileubelastende verbinding via Venlo?
(Het bewuste rapport is te lezen op www.tmleuven.be/project/ijzerenrijn)