Op 9 maart 2012 vindt om 13:00 uur in het Gouvernement in Maastricht de eerder door GroenLinks aangekondigde conferentie over de kerncentrale in Tihange plaats. In korte tijd hebben zich ruim zestig politici en bestuurders aangemeld, waaronder verschillende wethouders en burgemeesters uit Maastricht, Eijsden-Margraten, Schinnen en Gulpen-Wittem. Daarnaast zijn nieuwe zorgen gerezen omtrent de veiligheid van de opslag van radioactief afval bij het nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in het Belgische Dessel, en om Belgische plannen voor opslag van hoogradioactief afval in ondergrondse kleilagen in de nabijgelegen plaatsen Mol, Lommel en Balen.
De conferentie over de kerncentrale in Tihange bij Luik staat onder leiding van burgemeester Anton Barske van de gemeente Stein en de inhoudelijke bijdragen komen van onder meer professor Wim Turkenburg van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht, Belgisch Federaal Parlementslid Eric Jadot, wetenschapper Harry Fekkers van de Universiteit Maastricht en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Er zullen parallellen worden getrokken met de ramp in Fukushima. Ook zal er gesproken worden over noodplannen en metingen in de omgeving en zal er dieper worden ingegaan op de laatste stresstests van de kerncentrale in Tihange. Voordat ten slotte een doorsteek gemaakt wordt naar wat de Zuid-Limburgse politiek kan doen, is er ook aandacht voor zogenaamde alternatieve, groene, kernenergie.
Nieuwe zorgen zijn ontstaan door recente berichten uit de Belgische media dat de gebouwen waarin nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in het Belgische Dessel radioactief afval opslaat volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dringend beter beveiligd moeten worden. De problemen bij het Belgische bedrijf hebben voor een belangrijk deel te maken met brandveiligheid. Dessel is gelegen op minder dan 50 kilometer van de Nederlands-Limburgse grens. GroenLinks maakt zich zorgen om de veiligheid van de inwoners van Limburg, mede omdat onlangs na vragen van die partij uit de antwoorden van de provincie Limburg en verschillende Zuid-Limburgse gemeenten bleek dat zij door afwezigheid van een regionaal nucleair rampenplan niet voldoende voorbereid zijn om de Limburgse bevolking tegen kernongevallen te beschermen. “De provinciale en Zuid-Limburgse bestuurders schuiven collectief de verantwoordelijkheid hiervoor af naar de Nederlandse en Belgische Rijksoverheid.”
De Belgische regering is daarnaast voornemens om via het ‘Afvalplan van NIRAS’ onder een aantal gemeenten in de Belgische Kempen ondergrondse opslagfaciliteiten voor hoogradioactief kernafval te gaan bouwen. Enkele locaties, zoals Mol, Lommel en Balen zijn dicht in de buurt van de Nederlands-Limburgse grens gelegen. De methode om ondergronds hoogradioactief langlevend kernafval op te slaan is tot op heden geen bewezen oplossing voor het probleem van kernafval. Millieuorganisaties en wetenschappers twijfelen er zelfs aan of de kleibodemlaag onder de Kempen überhaupt dik genoeg is. “GroenLinks maakt zich dan ook ernstig zorgen over radioactieve vervuiling van het (Nederlandse en Limburgse) grondwater wanneer er iets misgaat met het eventueel in de toekomst onder het aardoppervlak opgeslagen kernafval”.
“Door het oordeel van FANC is nogmaals duidelijk geworden dat een grensprovincie als Limburg wel degelijk alert moet zijn en nu toch echt moet werken aan veiligheidsmaatregelen voor haar burgers. Daarnaast dient de uitwisseling van informatie met onze buurlanden en de samenwerking met onze buurlanden te worden verbeterd,” aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam. De partij heeft daarom over de ongeregeldheden rond Belgoprocess in Dessel en de plannen in Mol, Lommel en Balen vragen gesteld aan het Limburgse provinciebestuur.