Het ziet er naar uit dat Essent de bouw van een kolencentrale bij Geertruidenberg een tijdje in de ijskast gaat zetten. Deze maatregel wordt genomen omdat de bouwkosten van die vervuilende centrale de laatste tijd enorm gestegen zijn. Als van dit uitstel op termijn ook nog afstel komt, wordt Nederland voor een grote ramp behoed en is de GroenLinks-actie "Kappen met kolen" toch niet voor niets geweest.

De ingebruikname van de kolencentrale stond gepland in 2014. Het ziet er naar uit dat deze zeker met drie jaar wordt opgeschoven. De kosten werden aanvankelijk geschat op minstens een miljard Euro. Door de prijsstijgingen dreigt daar nu nog een fiks bedrag bij te moeten.

De Nederlandse energiebedrijven willen de komende jaren maar liefst vijf nieuwe vervuilende kolencentrales bouwen. Essent is dus voornemens één nieuwe kolencentrale te bouwen in Geertruidenberg. Kosten 1 miljard Euro! Eén kolencentrale stoot meer broeikasgas CO2 uit dan 1,5 miljoen auto’s. Vijf nieuwe kolencentrales zijn slechter voor het klimaat dan de uitstoot van het hele Nederlandse wagenpark bij elkaar. Het bouwen van vijf nieuwe kolencentrales is een ramp voor het klimaat. Worden de centrales daadwerkelijk gebouwd, dan stijgt de uitstoot van CO2 in Nederland. Terwijl Nederland juist minder broeikasgas moet produceren. Steenkool is wereldwijd de grootste oorzaak van klimaatverandering.

Met kolen gaan we tientallen jaren terug in de tijd. Het verbranden van steenkool is een vieze en ouderwetse techniek. Waarom niet kiezen voor schone technieken van de toekomst? De energiebedrijven zeggen dat hun kolencentrales steeds schoner worden en dat ze de broeikasgassen die vrijkomen bij het verbranden van steenkool, kunnen verminderen. Zo wil Nuon de technologie van het vergassen van kolen toepassen. Hierbij wordt de steenkool niet meteen verbrand maar eerst omgezet in een brandbaar gasmengsel. Kolenvergassing produceert echter net zoveel, zo niet méér, CO2-uitstoot als de traditionele verbrandingstechnologie. We hebben helemaal geen kolencentrales nodig! Nederland heeft genoeg stroom. Alle extra stroom die de kolencentrales produceren is bedoeld voor de export. De energiebedrijven zeggen dat ze de vervuilende CO2 die de centrales gaan produceren, opslaan onder de grond. Ze hebben echter nog geen idee hoe dit zou moeten. Opslag is een zeer onzekere optie. De energiebedrijven beweren dat zij op termijn de CO2 onder de grond kunnen opslaan. Maar het is heel onzeker of dit ook op grote schaal mogelijk is. Onderzoek laat bovendien zien dat het proces van CO2-afvang zoveel energie kost dat in de nu al inefficiënte kolencentrales nog eens 25 tot 40 procent extra steenkool nodig is om dezelfde hoeveelheid stroom op te kunnen wekken. De kosten zijn torenhoog: onderzoek en uitvoering voor deze vijf kolencentrales worden begroot op minstens 2,5 miljard euro. Dat geld kunnen we beter steken in echte duurzame energie.

Omdat de Nederlandse gemeenten allemaal aandeelhouder zijn van een van de energiebedrijven (in Limburg van Essent) die de kolencentrales willen gaan bouwen en dus invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de bedrijven is GroenLinks de landelijke actie "Kappen met kolen" gestart. In veel gemeenten zijn (meestal op initiatief van GroenLinks) inmiddels moties aangenomen waarin de bouw van de centrales wordt afgekeurd.