Pepijn Baneke
Pepijn Baneke

Stand van zaken in de Provinciale Staten

Eerste verkennende gesprekken reeds plaatsgevonden

 

Het is nu ongeveer een maand geleden dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben plaatsgevonden, met voor GroenLinks in Limburg (en heel Nederland!) een mooi resultaat. 

Nu de stofwolken wat zijn opgetrokken staan we in Limburg voor de taak om met alle partijen in de Staten na te denken over de best mogelijke coalitie om Limburg de komende vier jaar te besturen. En dat is nog niet zo’n gemakkelijke opgave.

De verkiezingen hebben een versplinterd politiek landschap opgeleverd, waarbij de grootste partij negen zetels heeft en er een totaal van elf partijen in de Staten is aangetreden. De grote vraag is nu hoe er uit deze samenstelling een coalitie met een duidelijke missie en werkbare meerderheid te vormen is.

Om daar een eerste aanzet toe te geven is er onder leiding van de heren Koopmans en Gabriëls een eerste gespreksronde geweest waarin de vier winnaars ( FvD, GroenLinks, PvdD en Lokaal Limburg) samen met de grootste partij, het CDA, over een scala aan onderwerpen hebben gesproken om inzicht te krijgen in elkaars standpunten. Je kunt dit beschouwen als een pre-informatieronde, nodig om met een duidelijk beeld de informatieronde in te gaan. 

Die informatieronde, waarbij elke partij duidelijk zal moeten zijn over de doelen voor de komende vier jaar en hoe en met wie ze die willen bereiken, begint na de paasvakantie. Na de informatie moet er een advies liggen aan de Staten over de meest kansrijke coalitie volgens de informateurs, waarna de Staten in een debat de vervolgstap moet duiden.

Nog een hoop werk te doen dus, maar de fractie van GroenLinks zet zich optimistisch en positief in om te komen tot een coalitie waarin we werken aan een duurzaam en sociaal Limburg. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen, dus wordt vervolgd! 

 

Hartelijke groet,

Pepijn Baneke | Fractievoorzitter GroenLinks Limburg 

N.B. Foto van Pepijn Baneke, met dank aan Lucas Janssen.