Deze zorgen zijn geuit naar aanleiding van bezorgdheden van de Stichting Water-Stop.nu en discussies in de commissie Leefomgeving.

De eerste vraag betreft de planning van kortetermijnmaatregelen. De fracties GroenLinks, PvdA, D66 en 50+ (Thea Jetten, Lianne Schuuring, Anne Wesseling en Anne Marie Fischer) verzoeken om een gedetailleerd overzicht van de planning voor deze maatregelen binnen het Programma WRL (Waterveiligheid, Ruimte voor de Geul) en specifieke informatie over welke maatregelen in de huidige verkenning worden meegenomen. Het initiatief is tot stand gekomen omdat bewoners van het Geulmonding-gebied hun bezorgdheid uiten over de voortgang van de plannen, met de gevolgen van de watersnoodramp van juli 2021 nog vers in het geheugen. 

De fracties stellen vragen met betrekking tot de communicatie naar en betrokkenheid van inwoners bij de voortgang en voorgestelde oplossingen. Hierbij wordt de rol van de Regionale Actietafel-WRL en de Provincie in de communicatie benadrukt. Ook wordt gevraagd wanneer inspraak en overleg met inwoners mogelijk zal zijn en wie zij kunnen benaderen voor vragen over toekomstige oplossingen. Er wordt overwogen om een systeem voor vragen van inwoners in te voeren.

Een ander belangrijk punt betreft de verdeling van verantwoordelijkheden inzake waterveiligheid. De fracties uiten zorgen over de complexe samenwerking tussen verschillende overheden en vragen wie eindverantwoordelijk is voor de totale systeemmaatregelen die nodig zijn om de veiligheid in het Maasgebied en de Geulmonding te waarborgen. Hierbij wordt gevraagd of het College bereid is deze eindverantwoordelijkheid op zich te nemen.

Tot slot benadrukken de fracties hun wens om betrokken te blijven bij het werk aan waterveiligheid in de provincie. Ze vragen of het College bereid is Provinciale Staten regelmatig op de hoogte te stellen van de voortgang van onderzoeken en maatregelen met betrekking tot problemen in de Geulmonding en het Limburgse watersysteem.