In het artikel rondom het bedrijf worden verschillende zorgwekkende zaken genoemd, waaronder:
Het bedrijf reinigt 6 dagen per week tanks van wagens met resten van benzeen, formaldehyde (kankerverwekkend), fenol (giftig) en naftaleen.
Het bedrijf reinigt al jaren tanks met benzeenresten met water, terwijl dit verboden is en de stof eigenlijk in een installatie moet worden afgefakkeld om te voorkomen dat het in het milieu terechtkomt.
Deze installatie is sinds 2016 niet in gebruik vanwege een defect.
Op de werkvloer worden gasmaskers gebruikt die versleten of kapot zijn.
In vijf jaar tijd zijn ongeveer 10 medewerkers ernstig gewond geraakt tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.
De RUD Noord Limburg is al 3,5 jaar op de hoogte van de misstanden, maar heeft tot nu toe alleen waarschuwingen gegeven.
De gemeente Venlo heeft geen aanleiding gezien om een onderzoek te starten.
De Arbeidsinspectie is ook op de hoogte, maar heeft slechts een boete van 450 euro opgelegd in 2021.
Het certificaat van het bedrijf is sinds 18 oktober 2020 verlopen.
Het bedrijf heeft nog niets ondernomen om de onwettige situatie te herstellen.
Naar aanleiding van deze informatie hebben de fracties van GroenLinks en PvdA de volgende vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten:
1. Is de Provincie ook op de hoogte (geweest) van de misstanden bij het bedrijf? Zo ja, sinds wanneer en welke acties heeft de Provincie ondernomen? Graag een feitenrelaas en de afwegingen die zijn gemaakt.
2. Kunnen de feiten uit de artikelen bevestigd worden? Indien niet correct, wat klopt er niet en waarom?
3. Vinden de fracties dat de situatie bij het bedrijf onmiddellijk ingrijpen vereist en de activiteiten per direct gestopt moeten worden? Waarom wel of waarom niet?
4. Welke mogelijkheden heeft het college om in te grijpen?
5. Heeft de Provincie enige vergunning afgegeven aan dit bedrijf in het kader van milieuwetgeving? Kan de Provincie adequaat handhavend optreden in deze casus en indien niet, kunnen de vergunningen worden ingetrokken?
6. Heeft de RUD Noord-Limburg de Provincie geïnformeerd? Zo nee, waarom niet?
7. Kan het college aangeven wie precies welke verantwoordelijkheid heeft in deze kwestie en hoe deze verantwoordelijkheid wordt uitgevoerd? Is er sprake van samenwerking tussen de verschillende instanties?
8. Wat is het risico voor mens en natuur als ongezuiverd benzeen inderdaad in de Maas wordt geloosd, zoals in het artikel wordt beweerd? Zijn er extra maatregelen nodig om het water te zuiveren?
9. Hoe is de handhaving met betrekking tot dit bedrijf en andere vergelijkbare bedrijven in de provincie op dit moment geregeld? Wordt er überhaupt gehandhaafd en zo niet, wat is daarvan de reden?
Beide fracties zijn in afwachting van de antwoorden op deze vragen.