Er staan goede punten in ten aanzien van de sociale agenda, sport, cultuur, filmfonds, versterking van toezicht en handhaving en bereikbaarheid van kleine kernen.
We vinden het echter teleurstellend dat het akkoord weinig vernieuwend is en hoe weinig het inspringt op de noodzaak om problemen versneld aan te pakken. Problemen op het gebied van stikstof, water en waterkwaliteit, natuurherstel of de energietransitie. Als deze zaken niet voortvarend opgepakt worden, gaat Limburg op slot. Die vaart ontbreekt in het huidige coalitieprogramma. Het komende College schuift hiermee keuzes vooruit en zet in veel gevallen in op hulp uit Den Haag of Brussel. Bij stikstof hebben we gezien waar dat toe leidt.
Natuur
In de afgelopen twee jaar is er in deze portefeuille veel werk verzet. Dit akkoord veroorzaakt op natuurgebied een breuk met het werk van de afgelopen jaren. Nu is alleen budget vanuit het rijk beschikbaar voor de wettelijk taak en zelfs daar worden extra eisen aan gesteld. Wel is sprake van een kleine uitbreiding van de door GroenLinks tot stand gebrachte verhoging van het budget voor landschapsbeheer door vrijwilligers. Er is echter geen geld voor uitvoering van het natuurprogramma - niet voor vervoer en opvang van gewonde wilde dieren, niet voor de verschillende natuur- of landschapsparken, bomenplannen, vermaatschappelijking van natuur en niet voor de uitvoering van groenprojecten in stad en dorp.
Klimaat
Een tweede voor GroenLinks belangrijk onderwerp betreft het klimaat. Hier was in de vorige periode 40 miljoen voor energietransitie beschikbaar. Dit College raamt slechts 10 miljoen, terwijl de urgentie in de energietransitie hoger is dan ooit tevoren.
Stikstof
Een derde thema betreft de stikstofproblematiek. Natuurlijk wil ook GroenLinks dat zoveel mogelijk op basis van vrijwilligheid gewerkt wordt. Er zullen echter wel voortvarende keuzes gemaakt moeten worden op het moment dat belangen elkaar kruisen en de water- en natuurdoelen onder druk staan. In dit akkoord ontbreekt de durf om te kiezen. Zonder lef en het maken van keuzes over bijvoorbeeld intrekkingsbeleid of – in het uiterste geval- onteigening, komen we er niet. GroenLinks zou die keuze wel gemaakt hebben!
Kortom uit het akkoord blijkt geen enkele urgentie voor belangrijke thema's als natuur en energietransitie/klimaat. GroenLinks zal de komende periode haar uiterste best doen om met goede voorstellen, wijzigingen en aanvullingen te komen zodat deze thema’s alsnog voortvarend worden opgepakt.