Vandaag berichtten Dagblad De Limburger en L1 over de vragen die gerezen zijn rondom het politiek handelen van onze fractievoorzitter, Margriet van Tulder. Margriet heeft een half jaar geleden bij het CDA aandacht gevraagd voor de moeilijkheden waarin het Science Center Ithaka, waarvan zij op dat moment mededirecteur was, verkeerde. Coalitiepartijen CDA en VVD hebben dit handelen van Van Tulder niet in de haak gevonden en hebben dit destijds - informeel - onder de aandacht van gouverneur Bovens gebracht. De berichtgeving in de media vraagt om een reactie van GroenLinks.

Integriteit staat voor GroenLinks als politieke partij hoog in het vaandel. GroenLinks ziet zichzelf - zonder aanzien des persoons - als bewaker van de integriteit in de politiek. Dat betekent dat GroenLinksers van andere partijen mogen verwachten dat hun eigen handelen in integriteitskwesties extra goed tegen het licht gehouden wordt. Wij juichen het toe dat onze fractievoorzitter persoonlijk gouverneur Bovens heeft verzocht onderzoek te verrichten naar haar handelen en hier - als hoeder van de integriteit van de Limburgse provinciale politiek - een uitspraak over te doen.

Specifiek in het geval van deze zaak, zien wij in Van Tulder een politica die in alle openheid, en bewust van haar lastige positie als directeur van Ithaka, aandacht heeft gevraagd voor de moeilijke positie waarin het bedrijf Ithaka verkeerde. Ze heeft binnen de fractie en daarbuiten haar positie in deze situatie benoemd en herhaaldelijk bespreekbaar gemaakt. Ze heeft eveneens herhaaldelijk zelfs haar directeursfunctie ter beschikking gesteld indien dit een redding van Ithaka zou betekenen. Wij hadden en hebben als fractie geen seconde welke indruk dan ook gehad dat Margriet van Tulder opkwam voor haar eigen belang. In de e-mail (zie voor een link onderaan deze tekst) die Van Tulder enkel en alleen aan CDA woordvoerder Mackus en in Cc aan CDA-fractievoorzitter Van Helvert heeft toegestuurd, spreekt Van Tulder over het in de Limburgse politiek algemeen onderschreven belang van het techniekpact, van techniekonderwijs voor jongeren, en van de rol die Ithaka en het Continium daarin zouden kunnen spelen. Van Tulder vraagt daarbij niet om een provinciale subsidie, maar om provinciale facilitering en ondersteuning, om te voorkomen dat Ithaka voor deze doelen verloren gaat. Van Tulder biedt in de e-mail enkel informatie aan en vraagt de CDA-fractie om in overweging te nemen op basis van die informatie actie te ondernemen. Uiteindelijk is de CDA-fractie niet ingegaan op het verzoek van Van Tulder. Dat besluit heeft Van Tulder gerespecteerd en daarmee was voor haar de mogelijkheid tot redding van Ithaka via de provinciale politiek afgedaan.

Voor zover het verzenden van één e-mail aan twee fractieleden van één coalitiepartij de kwalificatie "lobby voor eigen zaak" verdient, hetgeen wij niet onderschrijven, moet worden vastgesteld dat dit dan weinig succesvol is geweest. Wij beschouwen het ten onder gaan van een instituut waarin onze fractievoorzitter jarenlang met al haar idealen veel tijd en energie heeft gestoken als een persoonlijk drama.

Ongeacht ons meer genuanceerde beeld over het handelen van onze fractievoorzitter, onderschrijven wij het belang van een openbare en openlijke discussie over deze kwestie. In dat kader achten we het van belang dat iedereen kennis kan nemen van de e-mail waarom het gaat en daarmee in staat gesteld wordt zijn/haar eigen oordeel daarover te vormen. Openlijke discussie over de morele dilemma's waarmee wij als politici kampen leidt tot de essentie van politieke integriteit. De discussie over onze fractievoorzitter zien we met vertrouwen tegemoet.

Carla Brugman en Gert-Jan Krabbendam, leden van Provinciale Staten van Limburg namens GroenLinks
Liesbeth van Soest, afdelingsvoorzitter GroenLinks Limburg

Reageren? Stuur ons een e-mail via statenfractie@groenlinkslimburg.nl of gebruik op twitter hashtag #GLLB.