Een artikel over positieve gezondheid van Thea Jetten, kandidate voor PS
Bij positieve gezondheid wordt gezondheid niet alleen maar gemetenaan de lichamelijke conditie, maar gezien als het vermogen van mensen om met de lichamelijke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan. Daarbij bepalen mensen zoveel mogelijk zelf hoe ze met deze opgaven omgaan.In deze visie is gezondheid niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal.
De bevolking in Limburg vergrijst en er is sprake van meer ongezondheid, een slechtere vitaliteit en minder inzetbaarheid op de arbeidsmarkt in vergelijking met de rest van Nederland. Met name daarom is men er in Limburg volop mee bezigom Limburg de eerste positief gezonde provincie van Nederland te maken.
GroenLinks wil dat Limburg met deze inzet een trendbreuk forceert waardoor Limburgers op termijn beter scoren dan het landelijk gemiddelde.
Daarom wil GroenLinks dat de provincie, samen met gemeenten en verzekeraars, gaat investeren in preventieactiviteiten. Bijvoorbeeld via Social Impact Bonds (bij een Social Impact Bond voorzien investeerders een sociaal initiatief van werkkapitaal om een maatschappelijk probleem te bestrijden. Op basis van de uitkomsten van het initiatief, wordt de investeerder uitbetaald door de overheid) - of door natuurbeleving. Dit laatste licht ik hieronder verder toe.
Positieve gezondheid en de relatie met natuur
Natuurbeleving is gezond! Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress.
De moderne (stads)mens brengt echter steeds meer tijd door achter laptop of iPad, ver verwijderd van de natuur. Voor kinderen is dit niet anders: zij zitten soms uren per dag binnen achter de spelcomputer of voor de televisie.
Natuur is onze basis
Natuur is onze basis; we hebben de natuur nodig en zijn zelf onderdeel van de natuur. Een gezonde natuur en natuurcontact hebben positieve effecten op gezondheid van mensen, sociale contacten cohesie, economie, veiligheid en omgekeerd. Deze wisselwerking werkt ook andersom, weinig contact met de natuur en een ongezonde leefomgeving hebben negatieve effecten op onze gezondheid en welzijn.
Natuur kalmeert
Een beetje natuur heeft al grote invloed op de gezondheid. Een bezoek aan of het kijken naar de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie.
Natuur zorg daarnaast voor minder stress, burn-out en depressie. En áls mensen toch lijden aan deze kwalen zorgt natuur voor een beter en sneller herstel.
Natuur stimuleert tot bewegen
Dat bewegen gezond is, daar is inmiddels iedereen van overtuigd. Naar buiten, de natuur in, is voor grote groepen mensen een eenvoudige en goedkope manier. Samen met anderen, in bijvoorbeeld wandelgroepen, tijdens een biowalk of via excursies maakt het gezelliger en daardoor soms laagdrempeliger.
Daarbij komt er steeds meer bewijs dat bewegen in natuur extra voordelen heeft ten opzichte van bewegen elders. Zo toonde onderzoek aan dat mensen na hardlopen in de buitenlucht meer tevreden en minder uitgeput waren dan mensen die binnen hadden hardgelopen.
Jeugd
Voor kinderen en jongeren is natuur essentieel. Natuur draagt bij aan een gezond gewicht, een betere motorische ontwikkeling, minder angst, zorgen, boosheid en verdriet, meer zelfbeheersing en kinderen met ADHD kunnen zich beter concentreren.
Kortom een regelmatig bezoek aan de natuur brengt enorm veel voordelen!
GroenLinks wil daarom de komende jaren krachtig inzetten op positieve gezondheid én op natuurbeleid en dit verder uitbouwen.