Als GroenLinks Limburg hebben we een heel duidelijk standpunt aangaande biodiversiteit: wij willen alles in het werk stellen om de biodiversiteit in Limburg te verbeteren.
Op 22 januari bracht de Nederlandsche Bank (DNB) een persbericht naar buiten over het belang van biodiversiteit. Als eerste centrale bank ter wereld heeft de Bank financiële instellingen in Nederland doorgelicht op ecologische risico’s.
Volgens Frank Elderson, lid van de directie van DNB, is het logisch om zo’n actie te doen: onderzoeken laten zien dat er zo’n 70 tot 80 procent minder insecten zijn, daardoor krijg je minder bestuiving van gewassen en slechtere oogsten. Wanneer een financiële instelling belangen heeft in de agrarische sector kan dat hard aankomen. Idem wanneer een instelling belangen heeft in een bedrijf dat pesticiden verkoopt en de overheid gaat die verbieden om de biodiversiteit te verbeteren.
Als GroenLinks Limburg hebben we een heel duidelijk standpunt aangaande biodiversiteit: wij willen alles in het werk stellen om de biodiversiteit in Limburg te verbeteren.
Dat betekent onder andere dat agrariërs hun bedrijfsvoering op een andere manier moeten gaan inrichten, met respect voor de natuur. Alleen op die manier is er een toekomstgerichte, duurzame manier van landbouw en veeteelt mogelijk.
Wanneer we afstappen van de overdreven schaalvergroting met bijbehorende monocultuur, zowel bij gewassen als bij dieren, geeft dat de ruimte om natuurlijke processen hun werkte laten doen.
Dan zijn producten als antibiotica en pesticiden voor een groot deel overbodig. En dat geeft ruimte voor het insectenbestand om te groeien en het nuttige werk, zoals bestuiven en het tegengaan van plagen, te doen.
Pepijn Baneke, lijsttrekker GroenLinks Limburg