Ondanks de veelbelovende agenda viel de partijraadbijeenkomst op 8 oktober jongstleden volgens Marc Schats en Paul Dreuning tegen.
De belangrijke onderwerpen - kerntaken gemeente en politieke samenwerking - kwamen volgens hen onvoldoende uit de verf.
Lees hun verslag en oordeel zelf.

1) Opening

Maarten van Beek opent de vergadering door iedereen welkom te heten.

2) Debat over de kerntaken van de gemeenten

Als eerste kwamen de kerntaken van de gemeenten aan de orde. Dit onderwerp werd ingeleid door Bart van Eteren. In zijn bijdrage gaf hij aan dat het wat hem betreft een gemeentelijk kerntaak is om te kijken wat de kansen en de mogelijkheden zijn om te zorgen dat de gemeenschap verder komt. Om deze reden dienen de gemeenten dicht bij de mensen, in de gemeenschap aanwezig te zijn.

De gemeenten maken volgens de inleider te vaak de fout om het beschikbare budget als vertrekpunt te nemen. Men zou moeten beginnen met kijken naar wat men wil realiseren. Vervolgens dien je de aanpak, die hier voor nodig is, onder de loep te nemen en tenslotte moeten de kosten aan de orde komen. Door middel van deze aanpak kun je scherpere keuzes maken.

Na deze inleiding ging de vergadering uiteen in drie groepen om de plenaire discussie voor te bereiden. Vervolgens werd onder leiding van Nel van Dijk verder over het onderwerp gesproken. Het ging er ondermeer over dat:

 

  • overheveling van taken tot meer autonomie van de gemeenten zou moeten leiden;
  • burgers anders behandeld zullen gaan worden ten opzichte van anderen;
  • vernieuwing prima is als dit financieel mogelijk is;
  • lump sum financiering van het onderwijs gevolgen heeft voor de kwaliteit ervan. Dit hangt mede af van
  • degene die het geeft. Dit is ook van toepassing op ambtenaren. Ook zij moeten hun taak beheersen;
  • kleinere gemeenten kansloos zijn. Zij moeten alle zeilen bijzetten en opschalen of fuseren;
  • grootschaligheid zal leiden tot het missen van de creativiteit van de kleine gemeenschap;

 

Uiteindelijk kwam de vergadering uit op de volgende 3 conclusies:

 

  1. Decentralisatie is prima, maar er dient wel regelvrijheid te blijven.
  2. De gemeenten mogen blijven verschillen in aanpak.
  3. De gemeenten mogen geen verantwoordelijkheid afschuiven.

 

 

3) Actualiteit met Partijbestuur en Tweede Kamerfractie

Na de pauze ging de vergadering verder in aanwezigheid van Henk Nijhof en Jolande Sap. Kunduz en de perikelen rond Mariko Peters kwamen aan de orde.

Met betrekking tot Kunduz gaf Jolande Sap aan dat het op dit moment nog te vroeg is om conclusies te trekken. Zij is er echter nog steeds van overtuigd dat de missie door het kabinet wordt uitgevoerd op basis van de afspraken die met de Tweede Kamer zijn gemaakt.

Het tweede onderwerp dat besproken werd was de zaak Mariko Peters. Henk Nijhof gaf aan dat men, met betrekking tot deze kwestie, toch snel gereageerd heeft. De partijvoorzitter en de fractievoorzitter stonden, ondanks het feit dat zij beiden in het buitenland waren, voortdurend over dit onderwerp in contact met Den Haag. Om in de toekomst echter onduidelijkheden te voorkomen liggen er twee codes klaar die ook met de afdelingen gecommuniceerd zullen worden. Het gaat om:

 

  • de code Oranje voor integriteitszaken;
  • de code Rood die het noodzakelijke protocol bij de val van het kabinet in werking stelt.

 

Jolande Sap is blij met het feit dat de naam van Mariko Peters uiteindelijk gezuiverd is geworden door het snelle onderzoek van Buitenlandse Zaken. De beeldvorming was echter moeilijk te keren doordat de media een CD Rom met allerlei privé-informatie hadden. Omdat GroenLinks zelf de gewoonte heeft om de lat bij integriteitsvraagstukken hoog te leggen, dient de partij er rekening mee te houden dat ze daar zelf ook op wordt afgerekend. Ze dient zich daar dan ook tegen te wapenen.

4) Politieke samenwerking en het GroenLinks electoraat

Bij dit agendapunt ging het om de vraag of:

 

  • GroenLinks het electoraat in het midden zou moeten opvullen;
  • GroenLinks een middenpartij zou moeten worden;
  • Iemand iets ziet in het actuele stuk van Bart Snells uit de Volkskrant.

 

Jolande Sap geeft aan dat het verhaal van Bart Snells op geen enkele wijze de mening van de fractie weerspiegeld. Onze fractie wil werken aan een progressieve agenda met D66 en de PvdA. Men blijft hierbij uitgaan van de eigen strategie.

In de discussie die vervolgens ontstaat zijn we het eens dat we samenwerking op links nog steeds belangrijk vinden. Ook willen we een progressief akkoord, versnippering voorkomen en laten zien waar we voor staan. We concluderen dan ook dat we over dit thema nog precies hetzelfde denken als in januari 2011.

Hierna geeft Henk Nijhof aan dat de SP met de mond roept dat ze wil samenwerken, maar vervolgens wil ze de PvdA aftroeven. De PvdA twijfelt of ze de SP kant of de vrijzinnige richting op moet gaan. D66 wil alleen een eigen geluid laten horen en zich niet aan samenwerking conformeren.

Dit alles leidt volgens onze partijvoorzitter tot de conclusie dat we, net als onze Duitse zusterpartij, van onze eigen kracht moeten uitgaan en onze waarden en thema’s gericht moeten inzetten.

Jolande Sap vertelt vervolgens dat ze haar strategie uit allerlei onderzoeken heeft gehaald. Er is sprake van een basispatstelling. Rechts heeft met 55% net de meerderheid. Hier heeft een herverkaveling met de PVV plaatsgevonden. Dit kan voor een progressief sterker links blok ook interessant zijn. Daarom wordt er, over dit onderwerp, ter gelegenheid van ons 20 jarig bestaan over een “stout” voorstel nagedacht.

De vergadering concludeert uiteindelijk dat we heel veel energie moeten blijven steken in het verwoorden van- en het kracht halen uit onze eigen standpunten. We ondersteunen de aanvallen van de SP en D66 op de PvdA niet. We dienen ons nog op de vraag te bezinnen of er wellicht iets meer vuurwerk gewenst is.

5) Rondvraag

Over het congres van 11 februari zullen volgende week (de week na 8 oktober 2011) de eerste publicaties volgen.

Binnen onze partij bestaan geen ideeën over een Nederlandse variant van de Wall Street demonstraties.

GroenLinks heeft haar partijbureau in Utrecht gekocht. Dit om vergroening mogelijk te maken en ook om financiële redenen.

6) Sluiting

Hierna sluit Maarten van Beek de vergadering en wenst iedereen een goede thuisreis.