De Chemelot Campus is in feite het oude DSM terrein in de gemeente Sittard-Geleen. Toen DSM onderdelen van haar chemische fabrieken is gaan verkopen heeft men het DSM terrein omgedoopt tot Chemelot. Daar waar vroeger de research-afdelingen gehuisvest waren (SBB) heeft men nu de Chemelot Campus als nieuwe merknaam slim in de markt gezet. Niks mis mee.
Samen met provincie, gemeente en universiteit wordt de Chemelot Campus nu een broedplaats voor kenniswerkers en een (beperkt) aantal studenten. In die kennis campus heeft de provincie inmiddels tientallen miljoenen geïnvesteerd. En nu wordt in juni aan het Limburgs Parlement voorgesteld daar komende jaren nog eens heel veel miljoenen aan publiek geld aan toe te voegen. In het verleden werden research activiteiten gewoon betaald door de grote private partijen zelf. Soms met een rijkssubsidie voor innovatie. Op de Chemelot Campus gaat het daarbij om DSM, SABIC en Lanxess. Er wordt gesproken dat de provinciale miljoenendans de komende tien jaar 1000 tot 1500 kenniswerkers extra kan opleveren. Maar op hetzelfde Chemelot bedrijventerrein is het SABIC dat recent nog aankondigde fors in haar personeelsbestand te gaan snijden. Met hoogwaardige schone werkgelegenheid in kennis is niks mis. Maar de miljoenen dans met publieke gelden richting Chemelot gaat wel erg ver! Wat zijn de toets criteria en welke voorwaarden gelden? Krijgt de provincie ook iets terug als de kennis later gaat leiden tot omzet en extra winsten? Of vloeien die eenzijdig terug naar de aandeelhouders van de betrokken multinationals? Overheden zijn wel erg optimistisch over de effecten. Zo schrijft het stadsbestuur in Sittard-Geleen dat de schrijnende winkelleegstand in hun centra mede door de komst van de Chemelot Campus kan worden gekeerd. Zelfs al komen er 1500 extra arbeidsplaatsen: die gaan echt niet allemaal in Sittard-Geleen wonen en het effect in een krimpregio op de detailhandel is beperkt.
Maar het kan nog gekker met dit “Campus-visrus”. In de Voorjaarsnota aan het Limburgs Parlement staat als apart beslispunt om een bedrag van 2,7 miljoen te investeren in een “Central Park” en voor de ontsluiting van de Chemelot Campus. Het bedrag van 2,7 miljoen wordt gedekt uit de post “natuur, landschap en stedelijk groen EHS” . De wereld op zijn kop! Miljoenen bedoeld voor natuur/groen (EHS) in Limburg worden gebruikt voor een groene inrichting op een voor het publiek gesloten bedrijventerrein! En als ze voorstellen om uit het groenfonds ook de ontsluiting van de Chemelot Campus te betalen betekent dit in de praktijk: asfalt draaien! Hier worden grenzen overschreden!
Het is te hopen dat het “Campus-virus” niet zover is doorgedrongen in de genen van onze volksvertegenwoordigers dat dit een kritische beoordeling van de voorstellen gaat hinderen.
Jan Muijtjens, 4 juni, Sittard-Geleen