Ook in Limburg steeds meer beweging

Een bijdrage van Roel Baas van het bestuur van GroenLinks Limburg

Het is best een eenzame klus: met een plakgroep door de gemeente om ervoor te zorgen dat onze poster in ieder geval op ieder gemeentelijk bord verschijnt. En met een paar mensen langs de deuren voor een leuk gesprek… Of met folders tussen de haastige reizigers die onderweg zijn naar hun trein.

Je vraagt je dan wel eens af: waar zitten ze toch, al die GroenLinksers in Limburg?

Maar dat is ook niet zo gek. We hebben – samen met onze lijst-combinaties - ruim 100 politici aan het werk, die dagelijks bezig zijn met het duurzamer en socialer maken van Limburg: (nu nog) 2 statenleden, 11 wethouders, bijna 40 raadsleden en ca. 60 actieve commissieleden.

Maar als je daarmee moet doen om op alle plekken in de Provincie posters te plakken, dan kom je niet ver. Nee, juist de politici hebben we hard nodig voor de inhoud! Zij zijn er juist om gedurende het jaar – en nu rond de verkiezingen in talrijke debatten - te laten zien, dat we ook echt verschil kunnen maken. Dat we niet alleen ‘dromen’, maar ook van aanpakken weten.

Gelukkig hebben we ook onze leden. Die heb je in alle soorten: er zijn er die je ontmoet op het landelijke congres en de provinciale en lokale bijeenkomsten. En je hebt er die druk zijn met ‘besturen’ van een afdeling. Of juist degenen die zich af en toe – soms kritisch – melden bij de krant of lokale politiek. En daarnaast zijn er ook de leden die ons al jaren – door dik en dun – trouw steunen zonder aan hun lidmaatschap veel ruchtbaarheid te geven. Een waardevolle basis!

En daarnaast heb je de steeds groter worden groep van ‘vrienden’, van oudsher ook wel de ‘sympathisanten’ genoemd. Alle personen, die er in hun omgeving voor uitkomen dat ze onze ideeën steunen. Die met vrienden en kennissen de discussie aangaan en uitleggen dat het echt anders kan. Die soms ook meehelpen met ‘plakken’ en ‘flyeren’. En daarvan hebben we er steeds meer. Dat zijn uiteindelijk ook de mensen die hun stem op ons uitbrengen. En dat zijn toch zeker 50.000 en misschien wel veel meer…

Daar kan je iets mee! Dat zijn er meer dan 20 op per vierkante kilometer! En met dat in het achterhoofd, voel je je als plakker veel minder alleen.

En dat is direct een belangrijke uitdaging voor ons als GroenLinks. Want we willen niet alleen veel kiezers: we willen écht iets bewegen. Niet alleen door de inzet van onze actieve politici. We willen met z’n allen aan de slag. Niet alleen in de Staten of de Gemeenteraad, niet alleen in de stad, maar ook in de wijk en in ieder dorp. Door actief bij te dragen bij het bestrijden van armoede, of door mee te doen bij een plaatselijk verduurzamingsproject. We worden een echte beweging!

 

Roel Baas
Roel Baas