In de meetronde van 2022 werd bijna overal in het bovenste grondwater wel één of meerdere bestrijdingsmiddelen of afbraakproducten aangetroffen, waarvan een deel hoger was dan de norm. Er was een overschrijding van de streefwaarde in 62% van de grondwatermeetpunten van de provincie, iets hoger dan bij de vorige metingen. Het drinkwater dat geleverd wordt door WML voldoet echter aan de wettelijke drinkwaternormen, inclusief die voor bestrijdingsmiddelen.

De kwaliteit van het grondwater wordt volgens de richtlijnen van de KRW (Kaderrichtlijn Water) minimaal elke drie jaar gemeten, met sommige parameters, zoals nitraat, die in Zuid Limburg vaker worden gemonitord. De eerstvolgende 'Brede Screening', waarbij onder andere bestrijdingsmiddelen worden onderzocht, staat gepland voor 2024.

Het resultaat van de laatste meting in 2022 bevestigt dat het bovenste grondwater vrijwel overal verontreinigd is door menselijke invloeden. De Provincie zegt aandacht te willen blijven besteden aan de bestrijdingsmiddelenproblematiek en deze onder de aandacht van het Rijk te blijven brengen.

Het College ziet aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen om het grondwater voor de drinkwaterproductie binnen grondwaterbeschermingsgebieden extra te beschermen. Het onderzoek naar de benodigde maatregelen is al gestart en de ambitie om de bescherming van bestaande drinkwaterwinningen te verbeteren is opgenomen in het Provinciaal Waterprogramma 2022-2027.

Bij de uitwerking van het Limburgs Programma Landelijk Gebied (LPLG) zal worden bekeken welke landbouwfuncties te combineren zijn met grondwaterbeschermingsgebieden en hoe het vraagstuk rondom mogelijke negatieve effecten van het verlies van derogatie kan worden meegenomen. Het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG) wordt al uitgevoerd in samenwerking met de LLTB en WML om de uitspoeling van nitraat naar het grondwater te verminderen. Dit zal worden ingebed in de regionale uitvoering van het NPLG om doelen op het gebied van water, natuur, klimaat en landbouw integraal te realiseren.