In november diende GroenLinks Limburg een motie in om snelfietsroutes te realiseren. Limburg wil graag fietsprovincie van het jaar worden en in dat kader kwam GroenLinks met het voorstel om werk te maken van snelle fietsroutes tussen de stedelijke gebieden. Juist voor het woon-werk verkeer per fiets kunnen snelle en veilige fietsroutes bijdragen aan duurzame kilometers en het stimuleren van bewegen. In mei heeft het College van GS het Limburgs Parlement geïnformeerd over de stand van zaken naar aanleiding van de GroenLinks motie.
De provincie laat weten zich sterk te willen gaan maken voor het realiseren van een aantal veilige en snelle fietsroutes in gebieden met veel woon-werkverkeer . Daar is een omslag mogelijk van gebruik van de auto naar de fiets of E-bike. Zeker nu uit tal van cijfers blijkt dat in Zuid-Limburg het gebruik van de fiets bij het woon-werkverkeer achter blijft. Snelfietsroutes kunnen het gebruik van de fiets stimuleren.
Uit een afstudeeropdracht over de potentie van snelfietsroutes in Limburg blijkt dat fietsersgroei het meest gunstige is voor een verbinding tussen Sittard-Geleen met Maastricht. Hier investeren in een goede fietsinfrastructuur kan echt mensen uit de auto halen om met de fiets of E-bike het woon-werkverkeer te doen. Meest dringend en rendabel zijn snelfietsroutes tussen Sittard-Geleen en Beek en tussen Meerssen en Maastricht.
Er is al een inventarisatie van welke knelpunten zich nu op deze fietsroute allemaal voordoen en dat er voor realisatie ongeveer € 5 miljoen nodig is. De provincie wil dit opnemen in het Limburgs fietsroutenetwerk maar constateert dat gemeenten er nog weinig prioriteit aan toekennen.
In november zal het Provinciaal Fietsbeleidsplan verschijnen. GroenLinks in het Limburgs Parlement en de raadsfracties in de betrokken gemeenten moeten de handen ineen gaan slaan om de kansrijke snelfietsroute tussen onze stad en Maastricht te realiseren! De provincie moet niet investeren in milieu belastende luchtvaart als MAA maar juist in schoon openbaar vervoer en fiets infrastructuur! Daarnaast is het aanleggen van asfalt voor een snelfietsroute rendabeler en goedkoper dan bij de Buitenring. Maak een herkenbare groene keuze! Met als gevolg: minder files, schonere lucht en een betere gezondheid.
N.B. De provincie heeft ook al geld gereserveerd voor het Limburgse deel, met een fietsbrug, van de snelfietsroute tussen Cuijck en Nijmegen.