Op 15 februari diende GroenLinks een motie in om energiecoöperaties te ondersteunen bij hun werk. “Schone vormen van energievoorziening zijn in onze vervuilde provincie van levensbelang”, aldus statenlid Wim Janssen. De motie werd aangenomen; de PVV, VVD en D66 stemden tegen.

“Schone vormen van energievoorziening zijn in onze vervuilde provincie van levensbelang”, aldus statenlid Wim Janssen in zijn bijdrage in PS. “Daarom is het positief te zien dat er in Limburg al een aantal energiecoöperaties actief zijn. Veel burgers haken aan en willen aan de slag met de energietransitie.

Navraag bij enkele van deze coöperaties leert dat er vooral behoefte is aan kennis, ervaren projectleiders en financiering van duurzame energieprojecten. Deze motie financiële ondersteuning voor energiecoöperaties lijkt geld te kosten,maar kan door rijkssubsidies zeker ook geld opleveren. Belangrijker is echter dat de provincie energiecoöperaties steviger in het zadel helpt. Niet alleen met geld maar ook met kennis.

Deze coöperaties moeten versterkt worden en professionaliseren. En dat is juist belangrijk omdat deze coöperaties een sleutelpositie vervullen in het betrekken van burgers, wat nodig is voor voldoende draagvlak.” 

De motie kon op brede steun rekenen en werd dan ook aangenomen.

Motie financiële ondersteuning energiecoöperaties      

Provinciale Staten van Limburg, in vergadering bijeen op 15 februari 2019,    

Constaterende dat:  

- het provinciaal energie- en klimaattransitie beleid LEKTA de ambitie uitspreekt te borgen dat omwonenden kunnen participeren in coöperaties en daarmee financieel mee profiteren van investeringen

- er bij bestaande en nieuwe lokale energie-coöperaties een behoefte is aan voorfinanciering van financiële risico’s in de ontwikkelfase van duurzame energie projecten. 

 

Overwegende dat:

 - in de ontwikkelfase van duurzame energieprojecten onderzoek naar praktische en juridische uitvoerbaarheid gefinancierd moet worden

- coöperaties deze middelen gewoonlijk niet kunnen voorfinancieren

 - dit voor de Provincie een investering kan zijn met een aantrekkelijk rendement waarbij de opbrengsten van rijksoverheidssubsidies zoals de SDE+ ten gunste komen van de coöperaties en de Provincie, en niet naar (buitenlandse) investeerders gaat.

 - gezien de enorme opgave die ons op dit gebied te wachten staat, dit, met het oog op LEKTA, en de taakstelling van 50% lokale participatie in het ontwerp klimaatakkoord, als een zeer welkome ontwikkeling moet worden beschouwd die we moeten omarmen. 

 

Verzoeken het college van Gedeputeerde Staten om:

 - de mogelijkheden te onderzoeken, in overleg met de georganiseerde coöperaties, van een provinciaal revolverend ontwikkelfonds - provinciale staten over de uitkomsten van dit onderzoek vóór uiterlijk 1-1-2020 te informeren, en, zo mogelijk, een voorstel voor een provinciaal revolverend ontwikkelfonds voor te leggen. 

 

 En gaan over tot de orde van de dag      

Wim Janssen                   Pascale Plusquin  

GroenLinks                      Partij voor de Dieren