Zo'n 1.500 mensen hebben op 12 januari deelgenomen aan een door GroenLinks georganiseerd internationaal protest in Maastricht tegen de kerncentrale van Tihange. Na een demonstratie vanaf Plein 1992 naar de Markt werden ruim 11.000 handtekeningen van de petitie "Tihange dicht, Limburg veilig" overhandigd aan burgemeester Hoes van de gemeente Maastricht, gedeputeerde Kersten van de provincie Limburg en Tweede Kamerlid Manon Fokke (PvdA). Verschillende sprekers en het publiek ondersteunden de oproep van GroenLinks: sluit de kerncentrale van Tihange, en zorg in de tussentijd voor rampenplannen.
"Toen we zo'n anderhalf jaar geleden met een man of vier naar Luik gingen om ons te laten informeren over de kerncentrale van Tihange, hadden we niet voor mogelijk kunnen houden hoeveel mensen ons pleidooi vandaag zouden komen ondersteunen. De opkomst was overweldigend. Het publiek maakte dit tot een groot succes", aldus Statenlid Gert-Jan Krabbendam en gemeenteraadslid Rob Hoenen namens het organiserend comité van GroenLinks. "We zijn erg blij dat alles in een goede sfeer is verlopen en dat we een breed signaal vanuit de samenleving hebben kunnen organiseren. De demonstratie van vandaag was daarmee een belangrijke stap in een proces dat tot nu toe langzamer verloopt dan ons lief is. Lokale bestuurders en verantwoordelijke bewindspersonen die eerder wellicht de urgentie van dit onderwerp helemaal op waarde leken te schatten, kunnen wat ons betreft nu niet meer om het signaal van de ruim 11.000 ondertekenaars van de petitie en de 1.500 demonstranten heen. We zijn zeer blij met de toezeggingen die burgemeester Hoes, gedeputeerde Kersten en Tweede Kamerlid Fokke hebben gedaan om zich te zullen inzetten voor meer nucleaire veiligheid in Zuid-Limburg."
Fractievoorzitter Martijn van Helvert van de Limburgse CDA-Statenfractie hield een gloedvol betoog voor sluiting van de stokoude en gevaarlijke kerncentrale van Tihange. Verder werden gelijkstrekkende pleidooien van Eloi Glorieux (Greenpeace België), Jörg Schellenberg (Aachener Aktionsverbündnis gegen Kernenergie) en Léo Tubbax (Nucléaire-Stop-Kernenergie) ondersteund door D66-raadslid Richard Schoffeleers uit Maastricht. Het programma stond onder leiding van Gert-Jan Krabbendam: "het was zeer bijzonder om een dermate groot publiek te mogen toespreken. Afgezien van de opkomst, kreeg ik wel een kippenvelmomentje toen op mijn aftellen keihard de leus 'Stop Tihange' uit duizend kelen klonk. De landsgrens met België is vlakbij, dus ik ben ervan overtuigd dat ze ons in België hebben gehoord."
Ruim 500 handtekeningen werden opgehaald door Jo Bartels uit Eijsden-Margraten onder burgers uit die gemeente. Bartels overhandigde op het podium burgerinitiatief aan GroenLinks om toe te voegen aan de bijna 11.000 handtekeningen van de internetpetitie.
De demonstratie heeft brede aandacht gekregen in binnenland en buitenland: naast de regionale Limburgse media berichtten alle Belgische kranten en televisiezenders (waaronder RTBF, VRT, RTL TVI, Het Belang van Limburg), de WDR en Aachener Nachrichten/Zeitung, en de NOS en het ANP over de demonstratie.
De volgende demonstratie tegen de kerncentrale van Tihange staat alweer gepland op 10 maart aanstaande in Hoei, de Belgische gemeente waaronder Tihange valt. GroenLinks deed ter afsluiting van het podiumprogramma de oproep om dan massaal naar Hoei te gaan. GroenLinks overweegt om gezamenlijk met Zuid-Limburgse actiegroepen en andere politieke partijen bussen te organiseren voor Zuid-Limburgers die op 10 maart willen meedemonstreren in Hoei. Daarover zal op korte termijn meer bekend worden gemaakt.
Gouverneur Bovens, de Limburgse Commissaris van de Koningin, was verhinderd om op 12 januari 2013 de petitie van GroenLinks in ontvangst te nemen. De overhandiging van de petitie aan de Gouverneur zal alsnog plaatsvinden op vrijdag 18 januari aanstaande.
Lees meer:
- Onderzoek toont grote risico´s Tihange aan
- Vervuilingsgebied straling kernramp Tihange
- Nieuwsoverzicht rondom Tihange
- Politieke actie rondom Tihange
- De politiek-bestuurlijke conferentie van 9 maart 2012: "Limboshima?"
- Incidenten binnen de kerncentrale van Tihange
- Andere nucleaire risico's in de nabijheid van Zuid-Limburg
- Nucleaire veiligheid Nederland niet op orde