Afgelopen juni hebben heeft een groepje Limburgse actievelingen de training Eigentijds Vrijwilligersbeleid gevolgd bij Bert Koopmanschap. Deze training verschafte basiskennis over de wijze waarop verenigingen zoals GroenLinks functioneren, hoe ze vaak met hun actieve leden (de vrijwilligers) omgaan en dat de aansluiting tussen de vereniging en het potentieel actief lid lang niet altijd optimaal is.
Vaak wordt er door een vereniging maar een klein groep actieve leden bereikt. Deze leden worden altijd gevraagd voor functies, werkgroepjes en hand- en spandiensten en raken hierdoor overbelast. Men vraagt zich vaak af hoe het toch kan dat er geen nieuwe mensen actief worden, maar heeft geen tijd hier concreet wat aan te doen. Men heeft al zoveel taken en men is met zo weinig. Hierdoor raakt men ook nog eens gedemotiveerd wat er voor kan zorgen dat het kleine groepje actievelingen nog kleiner wordt en de last nog groter. En zo is het kringetje rond. Het doel van deze training was het doorbreken van het kringetje. Onderzoek wat leden actief maakt en hoe je de leden kunt bereiken en vasthouden.
Na afloop van de training bestond er de behoefte de kennis die we opgedaan hadden concreet toe te gaan passen. Maar ja, veel afdelingen zitten zelf nog in het kringetje en hebben wat ondersteuning nodig om er uit te komen. Vandaar dat het provinciaal bestuur gestart is met de pilot lokaal eigentijds vrijwilligersbeleid in de afdeling Maastricht-Heuvelland. De provincie biedt ondersteuning bij het bedenken van een werkwijze voor de afdeling om hun leden structureel beter te leren kennen, beter met de leden te communiceren, het aanbod van de afdeling op de leden aan te passen en uiteindelijk de actieve club groter te maken. Het is de bedoeling dat het bestuur, de fracties en de steunfracties actief meedenken. Zij moeten achter de werkwijze staan en zich verantwoordelijk voelen voor een goede en continue uitvoering er van. Anders bloedt het project dood zodra de pilot afgelopen is of zodra er een wisseling komt van bestuurs- of fractieleden. De pilot in Maastricht loopt van oktober tot en met december 2012 en heeft al een eerste bijeenkomst gehad met fractie- en bestuursleden, afgelopen donderdag. Daarna vindt er jaarlijks een evaluatie plaats met de afdeling. Indien het een succesvolle pilot wordt hopen we dat er vanaf mei 2013 een nieuwe afdeling staat te trappelen om mee te doen met het project Lokaal Eigentijds Vrijwilligersbeleid. Dit project is een voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vele handen maken licht werk bij de voorbereiding. Ook leer je via dit project potentiële nieuwe gemeenteraadsleden, fractie ondersteuners, werkgroepleden of zelfs bestuursleden kennen.
Karien Koopmans