Op initiatief Groenlinks wordt op 8 juni 2012 met grote meerderheid een motie aangenomen in de Limburgse Provinciale Staten, waarin de Limburgse politiek oproept tot actie rondom de kerncentrale van Tihange nabij het Belgische Luik. Zo willen de Limburgers spoedige sluiting van de oudste reactoren, wettelijke maatregelzones tot 80 kilometer van kerncentrales en een centrale opslagplek voor jodiumpillen in Limburg.
Naar aanleiding van een in maart door GroenLinks georganiseerde politiek-bestuurlijke conferentie over de gevaren van 'Tihange', is gebleken dat Limburg niet voorbereid is op een kernramp vlak over de grens en dat er geen grensoverschrijdend waarschuwingssysteem tussen de provincies Limburg en Luik bestaat. "De Limburgers accepteren niet langer dat vlak over de grens met vuur gespeeld wordt", aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam. "Het Internationaal Atoomagentschap heeft onlangs gewaarschuwd voor dit type centrales met een leeftijd ouder dan 20 jaar. Deze reactoren, gebouwd in respectievelijk 1975, 1983 en 1985 mag je dan gerust stokoud noemen."
De laatste maanden is het aantal incidenten bij de Waalse kerncentrale toegenomen. Sinds februari draait Tihange I op halve kracht vanwege een defecte turbine. Tihange 3 is recent weer opgestart na een noodstop, waarna prompt Tihange 2 stil kwam te liggen wegens een defect. "Los van de discussie over de wenselijkheid van kernenergie, heeft deze centrale zijn langste tijd wel gehad", aldus Krabbendam. "Van ons mag deze centrale daarom snel definitief gesloten worden. In de tussentijd willen we dat Limburg in ieder geval voorbereid is op het ergste."
De motie is als een olievlek over Zuid-Limburg verspreid. Achtereenvolgens werd de motie unaniem aangenomen in de gemeentes Gulpen-Wittem, Landgraaf, Eijsden-Margraten en Maastricht. In Kerkrade stemde een grote meerderheid voor de motie en in Nuth nam het college van B&W de strekking van de motie over. In Heerlen zal de motie in juli in stemming worden gebracht. In Sittard-Geleen zal de motie op een later moment worden ingebracht bij de bespreking van de plannen van de veiligheidsregio.