Het Limburgs voedselbeleid is volgens het coalitieakkoord gericht op consumenten en het stimuleren van kortere ketens. Het op die manier, samen met het Rijk, veranderen van het provinciale voedselsysteem blijkt niet eenvoudig. Nu is duurzame, eerlijke en gezonde voeding voor veel Limburgers niet eenvoudig verkrijgbaar en/of betaalbaar.
Breng knelpunten in kaart
Het GroenLinks-Statenlid wil van Gedeputeerde Staten weten waar de schoen wringt. Bijvoorbeeld op het gebied van distributie, inkoopketens, certificering, prijsstelling, bekendheid met aanbieders. En wat de coalitie gaat doen om de eigen doelstellingen te halen. Zelf ziet Sol onder meer kansen door ondersteuning van vernieuwingen in de Limburgse land- en tuinbouwsector.
Voedingsrichtlijn geüpdatet
Verder wijst hij erop dat het overheidsadvies over gezonde voeding waarschijnlijk wordt geüpdatet. Deze zogenoemde voedingsrichtlijn is het kompas voor het Limburgse voedselbeleid. België heeft zijn richtlijn al aangepast aan de laatste wetenschappelijk inzichten. Hierdoor ligt het accent daar meer op volkoren producten en peulvruchten. Ook wordt aanbevolen minder (rood) vlees te eten. De verwachting is dat het Nederlandse Voedingscentrum volgt.
GroenLinks werkt elke dag aan een groener en socialer Limburg. Een Limburg, waar ook toekomstige generaties van het goede leven kunnen genieten. De partij is met vier Statenleden vertegenwoordigd in Provinciale Staten: Thea Jetten, Eric Sol, Kathleen Mertens en Mark Mülders. Deze bestuursperiode wordt extra ingezet op betere bereikbaarheid van het platteland, behoud van de Limburgse taal en cultuur, en structurele investeringen in Parkstad.
(Foto Dana Tentis)