GroenLinks vindt het van groot belang dat de werknemers van Licom, veelal kwetsbare mensen, aan het werk gehouden worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat de provincie meewerkt aan een toekomstbestendige oplossing.
Vorige week werd bekend gemaakt dat de elf aandeelhoudende gemeentes in Parkstad en het Heuvelland de stekker uit de sociale werkvoorziening Licom getrokken hebben. De gemeentes moesten al jaren de tekorten bijpassen en willen nu zelf zeggenschap over de private organisatie waar ze voorheen alleen maar aandeelhouder waren. De gemeentes maken nu ruim 16 miljoen euro vrij voor een doorstart van de Licom-bedrijven.
Inmiddels ligt er een advies van de vakbonden en de ondernemingsraad van Licom om een commissie van wijzen in te stellen die de toekomst van de sociale werkplaats moet bekijken nu er uitstel van betaling is aangevraagd door Licom. Deze commissie zou samen met de gemeenten, de raad van commissarissen, de Licom-directie, de OR, de GR en de bonden aan tafel moeten gaan.
“Wij zijn van mening dat de provincie een regierol op zich zou moeten nemen bij deze overleggen om zo te komen tot een toekomstbestendige oplossing voor de veelal kwetsbare werknemers van Licom. Ook een financiële bijdrage aan het strategische beleidsontwikkelingsproces is noodzakelijk. Gemeenten hebben te maken met grote bezuinigingen en kunnen waarschijnlijk niet lang een oplossing voor de Licom werknemers bieden. Ook mogen de financiën geen belemmering vormen voor een optimale inzet bij het vormen van een oplossing” Aldus Statenlid Margriet van Tulder.
GroenLinks heeft, via artikel 38 vragen, het College van Gedeputeerde Staten opgeroepen de toekomst van de Licom werknemers veilig te stellen. Hiervoor is dus, aldus GroenLinks, ondersteuning bij de regie en op het gebied van financiën noodzakelijk.
Bijlage :