De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten heeft voor de vergadering op 5 februari a.s. mondelinge vragen aangemeld over de huisvestiging van vluchtelingen. De NOS berichtte onlangs dat Limburg slechts 450 van de afgesproken 2.500 extra opvangplekken zou hebben gerealiseerd. Statenlid Andy Rossel wil weten of deze cijfers kloppen en wat de provincie gaat doen om de gemaakte afspraken na te komen.

Provincies hebben met het rijk afgesproken dat vóór 1 februari 2016 er 2.500 extra opvangplekken per provincie zouden worden gerealiseerd. Het totaal van 30.000  extra opvangplekken wordt echter bij lange na niet gehaald. Er zouden nu in totaal 14.740 plekken zijn gerealiseerd. Niet één provincie haalt de doelstelling van 2.500 extra opvangplekken vóór 1 februari 2016. Uit het overzicht blijkt dat in Limburg slechts 450 extra plekken voor asielzoekers zijn gerealiseerd. Deze plekken zouden allen op één locatie in Venray zijn. Dit is Blitterswijck.

Statenlid Andy Rossel: “GroenLinks vindt dat mensen die vluchten voor oorlog en geweld een dak boven hun hoofd moeten krijgen. GroenLinks vindt ook dat gemaakte afspraken moeten worden nagekomen. Wanneer de provincie hierin niet slaagt, is er werk aan de winkel.”