PARKSTAD/KERKRADE – GroenLinks komt in de slotfase van het planningsproces omtrent de Buitenring Parkstad Limburg met een mogelijk waardevolle tip voor alle betrokken gemeenten.
Daar waar de Crisis- en Herstelwet op zichzelf nog niet geheel duidelijk is of gemeenten gedurende een beroepsprocedure bij de Raad van State ontvankelijk zullen worden verklaard en er ook nog geen jurisprudentie daaromtrent bestaat, wijst GroenLinks nu op het Verdrag van Aarhus als mogelijk juridische grondslag om toch ontvankelijk verklaard te worden bij zo een beroepsprocedure.
De GroenLinks fractie heeft hierover vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van Limburg.

Het Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, ook bekend als het Verdrag van Aarhus, werd in de Deense stad Aarhus aangenomen op 25 juni 1998. Het verdrag trad in werking op 30 oktober 2001 en is in Nederland op 29 december 2004 geratificeerd. Uit het verdrag zijn reeds diverse Europese richtlijnen voortgekomen. GroenLinks wijst met name op de derde pijler van het verdrag, namelijk toegang tot de rechter in milieuzaken. Uit het verdrag volgt dat ook gemeenten wel degelijk als belanghebbende kunnen worden aangemerkt bij de rechter in milieuzaken.

“De vraag is wat zwaarder weegt? De Crisis- en Herstelwet of het Verdrag van Aarhus?” aldus Andy Rossel, fractievoorzitter van GroenLinks in de Kerkraadse gemeenteraad. “Kun je als land een wet maken die een bepaling uit het eerder geratificeerde verdrag overstijgt? Of is dat verdrag altijd geldig?” vervolgt Rossel zijn betoog. “Dit is een zeer boeiende kwestie. Het is niet uitgesloten dat de Raad van State de tijd neemt om bijvoorbeeld aan het Europees Hof te vragen een uitspraak over die juridische kwestie te doen. Dat zou de procedure flink vertragen en de kansen voor belanghebbende gemeenten op ontvankelijkheid vergroten.” In Kerkrade bespreekt de gemeenteraad komende maandag gedurende een extra ingelaste en besloten vergadering de juridische mogelijkheden om de huidige plannen van tafel te krijgen. GroenLinks kondigt aan het college van burgemeester & wethouders op deze extra kans te zullen wijzen.

GroenLinks is de enige partij die zowel op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau geen heil ziet in een randweg om Parkstad Limburg heen. Met name nut en noodzaak zijn nimmer aangetoond voor een weg die minimaal €315 miljoen zal gaan kosten. GroenLinks wijst opnieuw naar de zogeheten nulplus (0+) variant in combinatie met een integraal verkeers- en vervoerplan als een meer dan afdoende en veel goedkoper alternatief.

Vragen van GroenLinks aan Gedeputeerde Staten van Limburg