Geacht college,
Met onze motie ‘Mix (huur)segmenten in woonwijken’, ingediend en aangenomen op 29 juni jl., riepen wij uw college op in Provinciaal woonbeleid ook expliciet aandacht te schenken aan woonwijken en woonvormen die in de samenstelling verschillende bevolkingsgroepen van onze samenleving bij elkaar brengt. Dit, omdat cohesie tussen bevolkingsgroepen in de samenleving, volgens het model positieve gezondheid, een positief effect heeft op de woonomgeving, en in het verlengde daarvan, op de gezondheid. Via de mededeling portefeuillehouder van 7 juli jl. hebben wij vernomen dat uw college de uitvoering van de motie voortvarend oppakt, waarvoor dank.
Wat de uitvoering betreft, willen wij uw college toch ook een paar (aanvullende) woonconcepten meegeven. Verspreid door het land zijn er namelijk zeer aantrekkelijk woonvormen waar te nemen die niet alleen vernieuwend zijn en in lijn met de strekking van de bovengenoemde motie, maar bovendien ook circulair en duurzaam worden gebouwd. Uitgangspunt bij deze woon-ideeën is: gebruik van zoveel mogelijk lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en zelfs -zuivering. Kortom: ecologisch bouwen.
Hierover hebben wij de volgende vragen aan uw college:
1. Hoe staat uw College tegenover het idee van ecologisch bouwen in Limburg?
2. Is er voldoende potentieel (in de breedste zin van het woord) hiervoor in Limburg?
In Lent, gemeente Nijmegen, biedt de gemeente ruimte aan nieuwe vormen van wonen en werken. Bouwkavels worden aan initiatiefrijke doeners en zelfbouwers beschikbaar gesteld, om daar een bouwwerk te realiseren dat voldoende aan de met elkaar afgesproken en overeengekomen voorzieningen en ruimten. Het delen van deze ruimtes en voorzieningen is een belangrijk onderdeel van deze woonvorm. Tevens wordt ingezet op multifunctionaliteit, zoals een bijgebouw dat een openbare functie heeft waar verschillende (buurt)activiteiten kunnen worden gerealiseerd.
3. Wat vindt u van het Iewan (ook wel Strowijk) project in Nijmegen?
4. Waar in Limburg is het mogelijk zulke woonvormen te laten ontplooien?
5. Wat vindt uw college van het ecologisch woon-werkgemeenschap ‘Ecodorp Bergen, in Noord-Holland? In die zin willen wij u tevens wijzen op het project ‘Aardehuizen’ in Olst. Deze zijn geïnspireerd door de zgn. Earthships van architect Michael Reynolds. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zoveel mogelijk – zijn bepalend in de bouw van deze huizen. Ze zijn ontworpen om zelfvoorzienend te zijn, en zijn ook geadapteerd naar de Nederlandse omstandigheden, aldus rekening houdend met neerslag, jaartemperatuur en ondergrond.
6. Is uw College bereid zulke initiatieven van circulair bouwen tevens te stimuleren, faciliteren en mogelijk te maken? Zo nee, waarom niet?
7. Ook zien wij initiatieven als ‘Het Groene Dak’ in Utrecht en “De Hobbitstee’ in Drenthe, waar, naar onze mening, wij hier in Limburg van kunnen leren. Graag zien wij ook de zienswijze van uw college t.a.v. van deze woon-ideeën? En waarom deze al dan niet ook in Limburg na te streven zijn dan wel te realiseren zijn?
Graag zien wij de zorgvuldige beantwoording van de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn. Odin Westen GroenLinks
Antwoord van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen.
Vraag 1. Hoe staat uw College tegenover het idee van ecologisch bouwen in Limburg? Antwoord. Ons College staat positief tegenover het idee van ecologisch bouwen.
Vraag 2. Is er voldoende potentieel (in de breedste zin van het woord) hiervoor in Limburg? Antwoord. In de door U genoemde voorbeelden is steeds sprake van initiatieven vanuit burgers, verenigd in een collectief, vanuit een gedeelde duurzaamheidsgedachte en/of vanuit een intrinsieke wens om als woongroep samen te leven. Wij zien het grote belang van deze burgerinitiatieven, maar kunnen niet sturen op de bereidheid van burgers om actie te ondernemen in deze richting. Wel kunnen wij uiteraard daar waar initiatieven genomen worden, de initiatiefnemers op de voor ons mogelijke manieren ondersteunen (zie ook antwoord vraag 6) en daarmee laten zien dat wij deze projecten een warm hart toedragen. 2020/50251 2
Vraag 3. Wat vindt u van het Iewan (ook wel Strowijk) project in Nijmegen? Antwoord. Het Project Iewan spreekt ons om verschillende redenen zeer aan. Op de eerste plaats vanwege het initiatief dat ontstaan is vanuit de behoefte van een collectief van burgers met een zekere visie op samen wonen. Op de tweede plaats vanwege de ideeën met betrekking tot ecologisch bouwen in het betaalbare segment. De wijze van samenwonen heeft, voor burgers die daar heel bewust voor kiezen, een sociale toegevoegde waarde.
Vraag 4. Waar in Limburg is het mogelijk zulke woonvormen te laten ontplooien? Antwoord. In principe kan op elke plek met een woonbestemming in Limburg een dergelijk project ontwikkeld worden, mits er initiatiefnemers zijn die actief aan een dergelijk project willen bijdragen. Juist vanwege de leidende rol van de toekomstige bewoners én de inbreng van eigen uren is het Nijmeegse initiatief binnen de door hen gestelde functionele en financiële kaders tot stand gekomen. Genoemde initiatieven worden doorgaans niet door marktpartijen opgepakt. Wij zien wel woningcorporaties die hun medewerking verlenen aan dergelijke wooncollectieven in het betaalbare segment.
Vraag 5. Wat vindt uw college van het ecologisch woon-werkgemeenschap ‘Ecodorp Bergen, in Noord-Holland? Antwoord. Het College vindt dit een mooi initiatief dat gedragen en gerealiseerd wordt door de toekomstige bewoners, die middels het project de verbinding met elkaar hebben gevonden.
Vraag 6. Is uw College bereid zulke initiatieven van circulair bouwen tevens te stimuleren, faciliteren en mogelijk te maken? Zo nee, waarom niet? Antwoord. Ons College ondersteunt van harte dit soort initiatieven. 1. De Subsidieregeling Stimulering Wonen 2020 – 2023 ondersteunt (collectieve) burgerinitiatieven door in de ontwikkelfase financieel bij te springen, zodat professionele ondersteuning ingekocht kan worden bij de verdere uitwerking van een eerste idee tot een “woonplan”. 2. Bovendien biedt deze stimuleringsregeling ook de mogelijkheid, om voor de uitvoering van projecten (in de huursector), een tegemoetkoming in de meerkosten te ontvangen die bijvoorbeeld door ecologisch of circulair bouwen worden veroorzaakt. 3. Gemeenten kunnen de projecten tevens opnemen in een te sluiten Agenda Kwaliteit Limburgse Centra en daarmee deze projecten een extra steuntje in de rug geven. 2020/50251 3 4. Tenslotte bekijken wij momenteel samen met de Vereniging voor Kleine Kernen Limburg (VKKL, MO van provinciaal belang) op welke wijze rond collectieve (ecologische) woningbouwprojecten, een platform opgezet zou kunnen worden van initiatiefnemers die elkaar verder kunnen helpen met de opgedane kennis en ervaring. 5. Wij benutten de kennis van landelijke kennisplatforms, als Platform_31, om initiatiefnemers nog beter te kunnen ondersteunen.
Vraag 7. Ook zien wij initiatieven als ‘Het Groene Dak’ in Utrecht en “De Hobbitstee’ in Drenthe, waar, naar onze mening, wij hier in Limburg van kunnen leren. Graag zien wij ook de zienswijze van uw college t.a.v. van deze woonzienswijze van uw college t.a.v. van deze woon-ideeën? En waarom deze al dan niet ook in Limburg na te streven zijn dan wel te realiseren zijn? Antwoord. Zoals aangegeven dragen wij projecten, die ontwikkeld worden door georganiseerde groepen burgers met een eigen visie op duurzaam samenwonen, die daar heel bewust voor kiezen, niet alleen een warm hart toe, maar wij bieden hen ook graag ondersteuning.