De fractie van GroenLinks in het Limburgs Parlement heeft uit de krant moeten vernemen dat RWE de beoogde exclusieve gegadigde is om Essent over te nemen. Dit bericht heeft niet alleen ons overvallen maar blijkbaar ook GS gezien de chaotische wijze waarop het Limburgs Parlement hierover wordt geraadpleegd. Omdat we op het zeer kort vooraf en zonder overleg voorgesteld tijdstip ons niet meer kunnen vrijmaken, zijn we genoodzaakt onze vragen schriftelijk aan het College van Gedeputeerde Staten voor te leggen.

De bezwaren tegen verkoop van Essent zijn in een eerder stadium al door onze fractie kenbaar gemaakt. Een eventuele verkoop aan RWE stemt ons nog somberder daar RWE een energieconcern is dat door bruinkoolwinning (Gatzweiler!) en door het gebruik van bestaande en bouw van nieuwe, bruinkoolcentrales, kolencentrales en kerncentrales de samenleving allesbehalve perspectief biedt op een duurzamere energieproductie. Uiteraard ligt verplaatsing van een groot deel van de werkgelegenheid richting Duitsland in het verschiet.

Wij stellen daarom vragen bij dit besluitvormingsproces waar haast boven zorgvuldige afweging van met name de publieke belangen gaat.

De fractie GroenLinks in het Limburgs Parlement verzoekt, met dank aan de kritische journalist Marc Chavannes, om antwoord op de volgende vragen ex art. 38 RvO:

  1. Wat is de reden om nu, midden in de crisis, haast te maken met verkoop?
  2. Zou het kunnen zijn dat de verkoopprijs hoger wordt als de economie bloeit?
  3. Hoe groot is het risico van de ingenomen handelsposities, met name energiederivaten betreffende, en wanneer wordt de eventuele schade duidelijk?
  4. Wat zijn de financiële belangen van het zittend management bij verkoop aan RWE?
  5. Hoe denkt RWE om te gaan met een Nederlandse eis dat het eerst zelf ook gesplitst moet worden in een netbedrijf en een commercieel bedrijf?
  6. Wat zijn de energiestrategische voordelen van aansluiting bij een Duits bedrijf?
  7. Wat zullen klanten en medewerkers merken van een Essent in RWE-handen?
  8. Heeft het College van Gedeputeerde Staten serieus bekeken hoe een scenario kan uitpakken waarin de grote Nederlandse energiebedrijven, met inbegrip van Gas Terra, samengaan?
  9. Welke argumenten met betrekking tot duurzaamheid, met name het voorkomen van de uitdroging van (natuur)gebieden als gevolg van bruinkoolwinning, de verlaging van CO2-uitstoot en verlaging van de hoeveelheid radioactief afval betreffende, en werkgelegenheid pleiten voor een overname van Essent door RWE ten opzichte van overname door of fusie met andere energieconcerns?