GroenLinks reageert hiermee op aanvullend geuronderzoek van de VROM-inspectie bij Componenta in Heerlen waarbij gebleken is dat de geuroverlast veel groter is dan aanvankelijk werd aangenomen en dan volgens eerder conventionele methoden gemeten en berekend werd.

Onlangs ontving de Provinciale Statenfractie van GroenLinks Limburg het volgende bericht:

Sinds jaren klagen bewoners van de wijken Nieuw Lotbroek, Rennemig en Ten Esschen te Heerlen terecht over ernstige geuroverlast, afkomstig van de ijzergieterij Componenta. Naar aanleiding van deze klachten heeft de VROM-inspectie het initiatief genomen voor een aanvullend geuronderzoek. In gezamenlijke opdracht van de Provincie Limburg en de VROM-inspectie werd door het bureau Odournet een geheel nieuw geuronderzoek verricht. Daaraan werd intensief door de omwonenden en Componenta meegewerkt. Het onderzoek wijst uit dat de stankhinder veel groter is dan aanvankelijk werd aangenomen en dan volgens eerdere conventionele methoden gemeten en berekend werd.

Soortgelijke problemen blijken zich nu ook voor te doen in de Limburgse hoofdstad. Veel inwoners van Maastricht hebben regelmatig geuroverlast van Rubber Resources BV, een inrichting bestemd voor de recycling van natuurrubber en synthetisch rubber tot zogenaamde regeneraatrubber. Het regeneraat dient als grondstof voor de productie van o.a. buitenbanden, binnenbanden, transportbanden, slangen, matten en accubakken. De activiteiten van het bedrijf vallen onder de categorieën 28.4 sub a onder 6 en 28.4 sub c onder 1 van het Inrichtingen- en Vergunningenbesluit Milieubeheer (IVB) ten aanzien waarvan Gedeputeerde Staten van Limburg het bevoegd gezag zijn. De vigerende revisievergunning Wet milieubeheer van 5 mei 1998 (nr. BZ 8697) heeft een looptijd tot 27 juni 2008.

Geuronderzoek rondom Rubber Resources heeft tot nu toe geen gegevens opgeleverd die de geldende normen overschrijden. Gezien de resultaten van het geuronderzoek bij Componenta, zou het ook hier wel eens mogelijk kunnen zijn dat de conventionele meetmethode geen adequate gegevens oplevert.

De Provinciale Statenfractie van GroenLinks Limburg wil nu van het College van Gedeputeerde Staten weten of men haar standpunt deelt dat de tot nu toe uitgevoerde metingen bij Rubber Resources niet in overeenstemming zijn met de klachten van geuroverlast van omwonenden. Indien men dat standpunt deelt wil de fractie weten of het College van GS dan bereid is om aanvullend geuronderzoek uit te voeren volgens de methode die ook bij Componenta is gehanteerd.

Het lijkt de Provinciale Statenfractie van Groenlinks verder zinvol om uit te zoeken of er meer locaties in Limburg zijn waar de klachten over geuroverlast van omwonenden niet bevestigd worden door de meetresultaten. GroenLinks wil weten of het College van GS bereid is om op deze lokaties opnieuw onderzoek te verrichten met behulp van de nieuwe onderzoeksmethoden en op welke termijn dit kan worden uitgevoerd.

De gronden waarop Rubber Resources BV zijn gelegen zijn op dit moment in eigendom van projectontwikkelaar Rodamco en worden door Rubber Resources BV gehuurd. Bekend is dat op dit moment onderhandelingen lopen over de verkoop van deze gronden aan de gemeente Maastricht. Er is nog geen duidelijkheid of en wanneer het bedrijf verplaatst kan worden. Rubber Resources wil investeren en heeft geld klaar liggen voor een verbrandingsinstallatie als er een nieuwe locatie komt. GroenLinks vind dat inwoners van Limburg recht hebben op een plezierige leefomgeving, maar vind ook dat bedrijven de ruimte moeten krijgen zich te kunnen ontplooien tot duurzame bedrijven. Op deze locatie is het niet mogelijk om beiden te realiseren.

GroenLinks wil dan ook van het College van GS weten of men het met de fractie eens is dat deze vorm van bedrijvigheid niet plaats moet vinden in directe nabijheid van woonbestemmingen. Wanner het college die mening deelt wil Groenlinks weten of men dan bereid is in gesprek te treden met het Rubber Resourses en de gemeente Maastricht om te zoeken naar een nieuwe locatie voor Rubber Resourses.

Margriet van Tulder,
Fractievoorzitter GroenLinks in Provinciale Staten van Limburg
06-55782128

  • Art. 38 vragen geuronderzoek (doc/pdf)