GroenLinks in het Limburgs parlement heeft vraagtekens gezet bij de verkoop van een tweetal windmolens in de gemeente Kerkrade. Volgens GroenLinks komt dit niet overeen met de provinciale doelstellingen om de komende jaren juist extra windmolens in Limburg te plaatsen. Statenlid Andy Rossel heeft in schriftelijke vragen Gedeputeerde Staten opgeroepen om actie te ondernemen.

Ecowind heeft besloten het windpark met een tweetal windmolens in de gemeente Kerkrade voor verkoop in de etalage te zetten. De toekomst van de twee windmolens is dan ook onduidelijk geworden. Beide windmolens zijn 10 jaar geleden geplaatst met MEP subsidie, een voorloper van SDE+ subsidie. Eneco heeft het windpark de afgelopen jaren beheerd, maar heeft geen interesse in een voortgezet eigendom ervan. Ook overige participanten kunnen momenteel geen interessante business case van dit windpark maken.

Reden hiervoor is dat de SDE+ subsidie enkel geldig is voor nieuwe windmolens en windparken en dus niet ten goede komt van reeds bestaande windmolens. Het is daarom financieel voordeliger om de windmolens in de verkoop te doen, terwijl deze nog uitstekend werken. Gevolg is dus dat de twee windmolens in Kerkrade mogelijk zelfs in onderdelen worden verkocht, dus afgebroken worden.

Volgens GroenLinks-Statenlid Andy Rossel is er sprake van een perverse prikkel in het systeem: “Het huidige subsidiebeleid moedigt aan om oudere windmolens te vervangen door nieuwe, ook al werken de oude windmolens nog uitstekend. De provincie heeft de schone taak om zelfs nog enkele tientallen windmolens in Limburg extra te laten neerzetten conform huidig beleid. Het mogelijk verdwijnen van de twee windmolens in Kerkrade is juist het tegenovergestelde van wat afspraken op Europees, nationaal en provinciaal niveau beogen, namelijk een groter aandeel duurzame, schone energie.”

GroenLinks heeft daarom gevraagd of Gedeputeerde Staten deze weeffout in het beleid erkennen en wat de provincie Limburg gaat doen om de windmolens voor de toekomst te behouden.