Gouvernement Maaszijde

GroenLinks presenteert conceptlijst voor Statenverkiezingen

Het bestuur van GroenLinks Limburg presenteert met trots de top-10 van de kandidatenlijst voor de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Beoogd lijsttrekker is Pepijn Baneke, van 2014 tot 2018 wethouder in de gemeente Mook en Middelaar. Met een derde verkiezingsoverwinning wil GroenLinks verandering realiseren waarmee eerlijk delen, empathie en klimaat centraal komen te staan in Limburg.

Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen behaalde GroenLinks in Limburg een historische uitslag. Deze beweging werd doorgetrokken tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, waardoor GroenLinks in een recordaantal Limburgse gemeenten bestuurt. Voor de Provinciale Statenverkiezingen zet GroenLinks in op een nieuwe historische uitslag.

De lijst voor de provincie bevat een mix van nieuwe gezichten en bewezen krachten. De kandidaten hebben een gezamenlijk doel: verandering realiseren voor een Limburg waar eerlijk delen, empathie en klimaat centraal staan. GroenLinks heeft nadrukkelijk gekeken naar diversiteit op de lijst: zowel qua leeftijd, geslacht als regionale spreiding.

Beoogd lijsttrekker is Pepijn Baneke. Van 2014 tot 2018 was Baneke wethouder in Mook en Middelaar, met o.a. de portefeuilles duurzaamheid, mobiliteit, economie en toerisme. Volgens de kandidatencommissie is Baneke in staat een aansprekend boegbeeld te zijn van GroenLinks en na de verkiezingen de fractie te leiden.

De top-3 wordt gecompleteerd door Thea Jetten en Andy Rossel. Jetten werkt bij het IVN, woont in Arcen en stond eerder op de kandidatenlijst voor GroenLinks in Venlo. Rossel woont in Kerkrade en is sinds 2015 Statenlid voor GroenLinks. Daarvoor was hij raadslid in Kerkrade. Op plek 4 wordt COC Limburg-voorzitter Odin Westen uit Heerlen voorgedragen. Kathleen Mertens (Maastricht) en Tim van Dijk (Roermond) staan op plek vijf en zes. Inez Arts (raadslid in Horst aan de Maas), Bart Custers (Schinnen), Anouk Dolmans (raadslid in Roermond) en Roel Baas (Horst aan de Maas) completeren de top-10.

Max Tollenaar, voorzitter van de kandidatencommissie die de conceptlijst heeft opgesteld: “Met een diverse lijst kiest GroenLinks voor nieuwe energie en bewezen kracht. De kandidaten hebben een hart voor Limburg en voor onze kernwaarden. Ze hebben de kwaliteiten om verandering in Limburg te realiseren. Met dit team is GroenLinks klaar voor een derde verkiezingsoverwinning op rij.”

Het bestuur van GroenLinks Limburg heeft het voorstel van de kandidatencommissie ongewijzigd overgenomen en legt deze voor aan haar leden tijdens de Algemene Ledenvergadering, gehouden in De Graasj in Roermond op 6 oktober aanstaande. Later in het jaar worden de overige plekken op de kandidatenlijst ingevuld.